Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.259

Exekuce věcí v bytě bez ověření kdo je vlastník, majitel věcí - může to exekutor nebo jeho pracovníci udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1475 x
1 odpověď
 
Dobré odpoledne.
Rád bych se Vás zeptal zda pověřená osoba exekutorem smí ihned 1 den při soupisu movitého majetku rovnou některé věci odvézt aniž je zřejmé, či onen předmět patří povinnému. Navštívili nás vymahači pověřeni výkonem exekuce. Pravdou je, že mi rozhodnutí soudu doručeno nebylo a manželce jej předal osobně vykonavatel exekuce se slovy "pokud do 30 minut nezaplatí celou částku, již jsem povinován tak zabaví movitý majetek." Samozřejmě jednali okamžitě a i tchánovi, jemuž veškeré věci movité v bytě patří dali oněch 30. minut na prokázání, že jsou jeho. U většiny majetku toto prokázal, ale moc platné to nebylo a téměř vše je v soupisu vedeno. Po oné půlhodině odnesli z bytu televizor. Proti exekučnímu rozhodnutí jsem odpor podat nemohl neboť v době předání onoho rozhodnutí, již uběhla ona zákonná lhůta a jakákoli domluva s exekutorem není možná. Bylo mi pouze výsměšně sděleno, že je to můj problém. Rád bych tedy věděl zda osoba exekutorem pověřená jednala podle předpisů. Za Vaši odpověď předem děkuji.
V úctě a s pozdravem AN.
 
Zdravím Vás, i exekuční vykonavatel by měl jednat slušně. Bohužel věci zabavit může a může je i odvést, nicméně by Vám měl sdělit, kde jsou věci umístěny a dohlédnout na to, aby nedošlo ke škodám na zabavených věcech.
Pokud jde o prokázání vlastnického práva Vašeho tchána, tak exekutoři věci raději zabavují, není to až tak neobvyklé. Nicméně Váš tchán se může bránit, a to tak, že do 30 dní ode dne, kdy se dozvěděl o zabavení svých věcí, podá k exekutorskému úřadu, jehož zaměstnanci věci zabavili návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekutorského řádu (zákon 120/2001 Sb.). V tomto návrhu je nutné přesně uvést, které věci mají být vyškrtnuty, a to nejlépe dle položek soupisu zabavených věcí. K těmto věcem je však nutné prokázat vlastnické právo tchána, které je nutné exekutorovi doložit příslušnými kopiemi dokladů, např. kupních smluv, dodacích listů, záručních listů, darovací smlouvy, faktur, úvěrové smlouvy. Pokud tyto listiny máte v originále, pořiďte jejich úředně ověřené kopie a tyto doložte exekutorovi. Je to proto, aby originály nebyly ztraceny. Až budete mít tyto doklady ke všem zabaveným věcem, nebo alespoň k některým z těchto věcí pohromadě zašlete je exekutorovi, který o tomto návrhu rozhodne. Jen pro úplnost uvádím, že pokud byly zabaveny i věci, jejichž zabavení zakazuje ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), zabavit i povinnému, tak máte o argument navíc do Vašeho návrhu. Věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou např. obvyklé vybavení domácnosti. Pod pojmem obvyklé vybavení domácnosti lze rozumět televizor, lednici, pračku, stůl, židle, počítač, … , pokud ovšem tyto věci nejsou nějak nadstandardně drahé.
Pokud by Vašemu návrhu nebylo vyhověno, nebo jen částečně nezbylo by nic jiného než podat k soudu vylučovací žalobu dle ust. § 267 občanského soudního řádu ve spojení s ust. § 68 odst. 4 exekučního řádu, a to k exekučnímu soudu, tedy k soudu, který je místně příslušným soudem povinného, tedy k okresnímu soudu, v jehož obvodu má povinný bydliště.
Ponechávám ne zvážení, zda by nebylo lepší, aby Vám i návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu podal advokát. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Vězte, že ani exekutoři nemohou vše. Měli by jednat v mezích zákona a vždy slušně, to platí i pro jejich zaměstnance.