Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.465

Výplata životního minima manželce dlužníka (dluh manžela, zablokovaný účet manželky)

Odesláno: 
Otevřeno 1581 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na možnost výplaty dvojnásobku životního minima z účtu obstaveného exekutorem pro dluhy manžela. V bance mi sdělili, že mi nevyplatí nic, ani nezabavitelnou částku (sdělili jste mi, že jim to ukládá ust. § 304 b občanského soudního řádu OSŘ). Údajně platí nějaký předpis od července 2015, který jim neumožňuje mi vyplatit jakoukoliv částku a mám se domluvit s exekutorem. Ten mi samozřejmě neuvolní dobrovolně také nic. Exekuce je od 9.9.2015 a já banku požádala 15.9.2015.
Teď bych si dovolila citovat z vaší odpovědi:
"O výplatu dvojnásobku životního minima lze totiž požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného."
Mám samostatný účet, se kterým můj manžel nemá a nikdy neměl nic společného. On žádný účet nepoužívá, takže těžko mohu požádat o výplatu pohledávky z účtu povinného. Jsem matka živící dvě děti (host 2389) a splácející své pohledávky. Je nějaká možnost dostat se k výplatě životního minima? Mimo dohody s exekutorem, který mi sice konto obstavil neoprávněně, ale jednání se potáhnou. Mně jde hlavně o tento měsíc, abych se nedostala do dluhů. Naštěstí mi má firma vyplatí mzdu i hotově, ale samozřejmě, až za měsíc. Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, je-li majitelem obstaveného účtu manžel, tak zkuste poslat do banky manžela, ale jedná-li se o Váš účet a Vy nejste povinná, a exekuce je pro dluhy Vašeho manžela, tak máte jedinou možnost, a to podat návrh na zastavení exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to v návaznosti na publikaci nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl publikován dne 14.5.2015 ve Sbírce zákonů.
Tento nález Ústavního soudu výslovně zakazuje exekuční postih manžela povinného pro dluhy druhého manžela. Pokud by se tak stalo, měl by exekutor tento exekuční příkaz sám ze zákona zrušit, a exekuci přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu zastavit, protože je to již zakázáno.
Pokud však bude exekutor i banka neústupní bude nutné, abyste se obrátila s žádostí o pomoc v této situaci nejlépe na rodiče či sourozence, popřípadě požádejte o pomoc svého zaměstnavatele. Jinak již nevím co bych Vám poradila. Na své předchozí odpovědi ohledně možnosti požádat o výplatu dvojnásobku životního minima podle ust. § 304b občanského soudního řádu trvám. Nicméně banka Vám může dvojnásobek životní minimum vyplatit pouze jedenkrát. Takže pokud Vám jej nevyplatila, můžete o to zkusit znovu požádat a nebylo by od věci jít do banky spolu s manželem, neboť on je povinný a Vy jste jen majitelem účtu. V tomto případě Vám tato částka skutečně nemusí být vyplacena, neboť zákon upravuje situaci, kdy se povinný a majitel účtu shodují a nikoli situaci, kdy se liší.
Rozhodně bych však podala výše uvedený návrh na zastavení exekuce co do způsobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného.