Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.216

Exekuce na podnikatelský účet a vyplacení životního minima (jeho dvojnásobku)

Odesláno: 
Otevřeno 1578 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci a zablokovali mi u GEmoney bank podnikatelský účet. Šel jsem na pobočku, kde mi řekli že 2 násobek životního minima není možné vybrat z podnikatelského účtu proto se chci zeptat zda je to pravda? Jelikož kamarád tak 2x vybíral z podnikatelského účtu při exekuci u jiných bank. Podal jsem tímto reklamaci u GEmoney, která je šíleně opožděná a dostal jsem tuto odpověď.
Podle ustanovéní § 304 občanského soudního řádu to prý není možné. Na internetu jsem nalezl znění tohoto zákonu, ale nikde jsem neviděl že by to nebylo možné ba naopak, prosím poradíte mi jak to doopravdy tedy je? Děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu by Vám měl být dvojnásobek životního minima vyplacen. Pokud by banka stále trvala na svém tak požádejte o výplatu odměny za práci, na kterou máte jako podnikatel nárok, a to právě z tohoto účtu, tedy podle ust. § 304a odst. 1, odst. 2 občanského soudního řádu. K tomu však bude nutné, abyste bance doložil, a to formou čestného prohlášení seznam svých zaměstnanců, včetně výše jejich mezd, tedy i Vás a Vaší odměny, protože jako podnikatel máte i Vy nárok na odměnu za práci, kterou takto vykonáváte. Pouze pro úplnost uvádím, že Váš podpis na čestném prohlášení musí být úředně ověřen. Podle ust. § 304a odst. 3 občanského soudního řádu, jste povinen výplatu mezd Vám a Vašim zaměstnanců vyúčtovat, jestliže Vám to uloží soud. Závěrem uvádím, že tento postup je možný pouze pro výplatu mezd za měsíc v němž mají být mzdy vyplaceny po doručení exekučního příkazu.
Ohledně výplaty životního minima rovněž záleží i na tom, zda jste již částku dvojnásobku životního minima z tohoto účtu nevybral v den, kdy bance byl doručen exekuční příkaz, ale ještě jej třeba nezařadila do své databáze. Na dalším podmínkách pro odblokování účtu se bude nutné dohodnout přímo s exekutorem. Toto by bylo přípustné, za podmínky splátkového kalendáře, který je však nutné dodržovat.