Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.992

Dluh za vodné a stočné u vodárny a kanalizace SmVak, a.s. - exekuce nájemce, nájemníka

Odesláno: 
Otevřeno 2380 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
1. Pronajímáme s manželkou nemovitost a aktuální nájemce má často finanční problémy, v důsledku čehož mu stále roste jeho dluh vůči vodárnám a kanalizacím (SmVak a. s.) a rovněž za nájem (od 15.12.2011). Na rozdíl od odběru proudu a plynu (kde má nájemce uzavřené smlouvy bez účasti pronajimatele a v případě neplacení za odběr mu poskytovatele energií jednoduše zastaví přívod) jsme s manželkou účastníky tzv. "trojdohody", kde pronajímatel je charakterizován jako odběratel (i když de facto nic v dané nemovitosti neodebírá) a nájemce je charakterizován jako plátce (zřejmě platí za odebrané zboží, tudíž de facto je odběratel). Jedná se o návaznosti vyplývající z ustanovení zákonů o vodách, m. j. 274/2001 §9 písmeno g Sb. , 258/2000 Sb. , 254/2001 Sb. apod. Předmětný dokument jsem sice vědomě podepsal, ale hlavně z toho důvodu, abych umožnil odběr vody nájemci, ale zároveň se domnívám, že předmětná "trojdohoda" má hrubé právní vady, viz výše, a tudíž je neúčinná vůči vymáhání dluhu nájemce pronajimatelem (bohužel, tímto způsobem řeší SmVak všechny smlouvy o odběru vody nájemcem v pronajatých nemovitostech).
2. Nájemce lze jednoduchým způsobem odpojit od odběru vody instalovaným ventilem (tento způsob uplatňují analogicky dodavatele elektřiny a plynu). Několikrát jsem upozornil prokazatelně na tuto skutečnost techniky SmVak, včetně lokálnní konzultace na místě odběru, ale ačkoliv proti tomuto sdělení nikdy nic nenamítali, k zastavení odběru ani jednou nedošlo. Naposledy jsem slyšel větu" naši šéfové stále váhají", tudíž se domnívám, že si společnost SmVak zapříčinila vzniklý dluh sama


Očekávané řešení:
Neočekávám žádné složité výklady práva, pokud mne SmVak do výše uvedené kauzy zavleče (jakožto "rukojmí", v rámci výše uvedené "trojdohody", což předpokládám), dovedu se bránit v rámci konkrétního vyjádření k soudní žalobě, ale od vás očekávám pouze sdělení "jednou větou", zda moje koncepce obrany, viz výše, může být účinná. Domnívám se, že předmětná kauza je "zralá" rovněž pro Court of Human Rights ve Štrasburgu, jakožto příklad právních násilností.
Sdělte mi, prosím, vaše představy o sponsorském daru
Děkuji.
 
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.


Zdravím Vás, listinu, kterou jste s vodárnami podepsal jsem neviděla, proto Vám nemohu s jistotou poradit, aniž bych se tu pouštěla do spekulací. Navíc otázku platby za energie a vodu rovněž často řeší i nájemní smlouva. Nicméně z kontextu dotazu jsem pochopila, že jste se de facto zavázal touto trojdohodou a vodárny tuto dohodu mohou vykládat i tak, že mají dva dlužníky namísto jednoho, pokud by tomu tak bylo, bylo by dále nutné posoudit i obsah nájemní smlouvy uzavřené s tímto nájemcem. Proto by bylo nejlepší abyste se v této věci obrátil na advokáta v místě Vašeho bydliště. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Jinak mám za to, že Váš způsob obrany by nezněl úplně špatně a bylo by to eventuálně i možná cesta, nicméně žádnou listinu, tedy nájemní smlouvy ani dohodu s vodárnami jsem neviděla, proto Vám nemohu dát přesnější odpověď.
 
Díky za částečnou odpověď, pokud předmětná situace nastane (viz výše), tak se s důvěrou na vaši poradnu obrátím.

Host 2049
 
Zdravím Vás, jsme tu proto, abychom pomáhali lidem co mají právní problémy. Přesnější odpověď jsem Vám nemohla dát, jednak proto, že se zde v poradně zabývám výhradně exekucemi a dále i proto, že jsem k věci neviděla žádné podklady. Závěrem uvádím, že výše sponzorského příspěvku záleží čistě a jen na Vaší úvaze, navíc dávat sponzorské dary není Vaše povinnost, ale spíše se jedná o jisté vyjádření díků za poskytnutou radu. Tato poradna je koncipována jako bezplatná, takže platit není nutné. Zkuste Váš dotaz do poradny položit i 5.10.2015, kdy se přijímají dotazy, případně i jako dotaz tzv. přednostní.
Tento dotaz se týká spíše oblasti občanského a správního práva, ale spíše práva občanského, takže se zkuste obrátit na kolegy, kteří se zde v poradně zabývají právem občanským.