Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.155

Dluh na povinném ručení (rok 2012), hrozba exekuce a vydaný elektronický platební rozkaz

Odesláno: 
Otevřeno 1275 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se prosím zeptat jak je to s promlčecí lhůtou u povinného ručení (někde sem se dočetl že se počítá datum splatnosti) - můj případ. Dlužím pojišťovně od 10.08.2012 což by podle mě mělo být promlčené ale k papírům od exekutora je i nějaký elektronický platební rozkaz jako důkaz proti mě odeslaný 14.9.2013 (nepamatuju si že by mě něco takového došlo). Jak je to prosím u mého případu? Je to promlčené či nikoliv.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud byl proti Vám vydán skutečně vydán elektronický platební rozkaz tak pohledávka není promlčena, protože elektronický platební rozkaz, je rozhodnutím soudu a je tedy exekučním titulem. Promlčení by v tomto případě nastalo, pokud by oprávněný (patrně Česká kancelář pojistitelů) tuto pohledávku za Vámi nevymáhal po dobu 10 let od právní moci elektronického platebního rozkazu. Pokud však víte, kdy byl elektronický platební rozkaz vydán a víte, kde jste v té době bydlel a pokud si skutečně nejste vědom existence tohoto rozhodnutí, můžete podat k exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu, a to proto, že exekuční titul není vykonatelný, protože Vám nebyl do dnešního dne doručen, a proto tedy nemohl ani nabýt právní moci. Tato skutečnost je důvodem pro zastavení exekuce. Pokud Vám nevyhoví exekutor, bude o tomto návrhu na zastavení exekuce rozhodovat soud, který prověří, zda Vám byl exekuční titul (elektronický platební rozkaz řádně doručen či nikoli).
Pokud by elektronický platební rozkaz vydán nebyl tak by se promlčení řídilo tehdy účinným občanským zákoníkem, a to zákonem č. 40/1964 Sb. , a promlčecí doba by byla skutečně tři roky od data splatnosti. Jedná-li se o opakující plnění, tak se promlčení počítá ode dne splatnosti každé pohledávky. To má význam zejména u měsíčních splátek, např. v případě půjček, úvěrů, leasingu, ale i jiných opakujících se splátek, tedy i povinného ručení.