Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.164

Exekuce nájemníka, nájemce - ochrání majetek pronajímatele předávací protokol věcí v bytě?

Odesláno: 
Otevřeno 2069 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od listopadu 2015 bych ráda začala pronajímat byt. Nájemní smlouva bude mít jako přílohu Předávací protokol, kde bude uveden veškerý majetek, který dávám do pronájmu + budou v nájemní smlouvě připojeny fotografie vybavení bytu a jeho původní stav při předávání.
Pokud si nájemník nahlásí na můj pronajímaný byt trvalou adresu, jak je to posléze s exekucemi, které jsou na nájemníka uvaleny? Dostanu jako majitel nemovitosti vyrozumění od exekučního úřadu, že na mém majetku bude probíhat exekuční řízení, abych mohla nájemní smlouvou dokázat, co je mé a co nájemníka?
Mohu nájemci zakázat přihlášení na trvalý pobyt?
Mohu na základě nájemní smlouvy (která byla ukončena) odhlásit nájemce z bytu sama na příslušném úřadě (pokud tak neučiní sám na základě písemné výzvy), je to zdlouhavý proces?
Pokud nájemník do Nájemní smlouvy uvede jako adresu trvalého bydliště mojí adresu pronajímaného bytu, jak posléze budu odesílat korespondeci z důvodu vyučtování elekt. energie aj. ? Lze ho o tuto adresu při předávání bytu poprosit nebo je lepší tuto adresu zakomponovat do Nájemní smlouvy?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, určitě v nájemní smlouvě uveďte, co v bytě patří Vám a co nájemci. Pokud bude přílohou předávací protokol a fotografie vybavení bytu, tím lépe.
K adrese bydliště (trvalého pobytu) uvádím, že ji nemusíte nájemci povolit a on tak bude mít stále adresu trvalého pobytu jakou měl předtím, než k Vám přišel do nájmu. Je to tak bezpečnější, zejména pro Vás. Trvalý pobyt bych osobně nájemci udělila až v případě, že bych se po roce či dvou letech přesvědčila o tom, že je tzv. bezproblémoví, tedy, že řádně a včas hradí nájem a nejsou s ním problémy. Trvalý pobyt nájemci zatím neudělujte, jsou problémy na úřadech s jeho zrušením. Musela byste prokázat, že se nájemce na adrese trvalého pobytu alespoň 6 měsíců nezdržuje, a to např. i svědeckými výpověďmi, takže tento proces je komplikovanější. Na Vaší adrese však bude mít nájemce doručovací adresu, a to proto, že se u Vás zdržuje, tomu však nezabráníte. Nicméně pokud se nájemce odstěhuje, bude již mít doručovací adresu jinde.
V případě exekuce je to tak, že ne vždy dochází k exekuci věcí movitých, exekutor jde jako první vždy po penězích, to znamená, že se exekuce nejčastěji provádí srážkami ze mzdy či z jiných příjmů (důchody), poté se blokují účtu, následují nemovitosti, jsou-li dluhy vyšší a hodnotnější movité věci (automobily) a až poté by v úvahu přicházelo zabavení movitých věcí povinného.
Pokud by se exekutor rozhodl pro exekuci zabavením movitých věcí povinného, tak by jako první vždy šel na adresu trvalého pobytu, popřípadě by prováděl šetření na místě trvalého pobytu povinného, následně by šel na jinou adresu, o které by zjistil, že se tam povinný zdržuje a že tam má majetek. Pokud by přišel exekutorský vykonavatel k Vám domů (obvykle chodí dva) a chtěli by zabavovat Vaše věci, tak jim předložte nájemní smlouvu s předávacím protokolem, jako důkaz toho, že věci jsou Vaše a vykonavatelé by je něměli zabavit. Pokud by jim to nestačilo, pokuste se doma dohledat co nejvíce dokladů o tom, že věci jsou Vaše. Těmito doklady jsou zejména faktury, záruční listy, dodací listy, smlouvy kupní, darovací, nájemní, úvěrové, … Popřípadě můžete ještě sepsat s budoucím nájemcem i čestné prohlášení, kde výslovně uvedete co v bytě patří Vám a co nájemci. Tato čestná prohlášení je nutné opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy. Pokud by i přesto byly věci zabaveny, je nutné do 30 dní ode dne, kdy byste se o zabavení věcí dozvěděla podat k exekutorovi, jehož zaměstnanci věci zabavili, návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Jako důkazy, jimiž prokážete Vaše vlastnické právo, bude nutné doložit právě výše uvedené doklady, nájemní smlouvu, předávací protokol a čestné prohlášení. Pokud ani tomuto návrhu nebylo vyhověno, bude nutné podat k soudu tzv. vylučovací žalobu, kterou se budete domáhat, toho, aby exekutor výše uvedené zabavené věci ze soupisu vyloučil. neboť se nejedná o věci povinného, ale o Vaše věcí. Lhůta je opět 30 dní ode dne, kdy Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí ohledně návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Pro úplnosti uvádím, že ani povinnému nelze zabavit veškeré movité věci, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by tyto věci byly zabaveny, ať už povinnému neno Vám máte o důvod víc, proč podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu.
K úhradě elektrické energie a jejího vyúčtování doporučuji tuto otázku upravit přímo v nájemní smlouvě.
Doufám, že jsem Vám odpověděla na všechny Vaše dotazy.