Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.021

Exekuce na nového manžela z důvodu exekucí z minulého manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1678 x
5 odpovědí
 
Dobrý den. Můj bývalý manžel si před 7. lety vzal půjčku ve výši 200 000 Kč a já jsem ji podepsala jako spoludlužník. Před 5. lety jsme se rozvedli. Dnes mi přišlo z exekutorského úřadu, že mému nynějšímu manželovi blokují účet a máme uhradit částku ve výši přes 400 000 Kč. Okamžitě jsem se spojila s exekutorem, který toto řeší, že bych se ráda dohodla o splátkách. Ten se však se mnou nechtěl vůbec bavit a vyhrozil mi, že manželovi zabaví i domek, který má po rodičích a ve kterém bydlíme, že mám tuto částku okamžitě uhradit. Kontaktovala jsem i insolvenční správkyni bývalého manžela, která si se mnou sjednala schůzku příští týden. Jsem částečná invalidní důchodkyně a můj důchod činí 7020. -Kč. Mám 9. letého syna ve své péči. Prosím, můžete mi poradit jak mám postupovat? Vůbec nevím na koho se mám obrátit, když exekutor nechce se mnou vůbec komunikovat. Předem děkuji. Jana.
 
Zdravím Vás, je otázkou jak zní rozhodnutí, na jehož základě je daná pohledávka exekučně vymáhána, nicméně exekutor již nesmí, nebo by neměl postihovat exekucí manžela povinného, který s dluhem druhého manžela nemá nic společného, a to již s ohledem na vydání nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl dne 14.5.2015 publikován ve sbírce zákonů. Od tohoto dne, tj. od 14.5.2015, je zakázán exekuční postih manžela povinného pro dluhy jeho druhého manžela. Podejte tedy návrh na zastavení exekuce, co do způsobu provedení exekuce, a to zrušením exekučních příkazů vydaných na jméno Vašeho současného manžela v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentujte jednak výše zmíněným nálezem Ústavního soudu, který tento postup exekutora nedovoluje, dále předložte jako důkaz kopii oddacího listu s nynějším manželem a kopii rozsudku o rozvedení manželství dřívějšího.
Exekutor může tuto pohledávku vymáhat po Vás nebo Vašem bývalém manželovi a nikoli po manželovi nynějším, který nemá s tímto dluhem nic společného.

Exekutor v žádném případě nemůže zabavit domek Vašeho nynějšího manžela pro Vaše dluhy, protože by takto zabavil majetek osoby odlišné od povinného. Pokud by se tak stalo, musel by Váš manžel podat návrh na vyškrtnutí věci (domku) ze soupisu, a to do 30 dní ode dne, kdy se o jeho zabavení dozvěděl, a to k exekutorovi, který domek zabavil. Jako důkaz by musel předložit aktuální výpis z katastru nemovitostí a rovněž i listinu (smlouvu, rozhodnutí státního orgánu, nebo notáře), na jehož základě domek nabyl.
Pokud by nepomohlo ani to bylo by nutné do 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí podat vylučovací žalobu k soudu.
 
Paní Magistro, srdečně zdravím a děkuji za odpověď. Už jsme se spojili s právníkem, který nám nám dal podobnou odpověď jako Vy. Už to řešíme i s insolvenční správkyni. Ještě jednou moc děkuji.
 
Zdravím Vás, jsem ráda, že jsem Vám mohla pomoci alespoň takto a jsem ráda, že jste vyhledali pomoc advokáta a že jsme se s kolegou shodli. Přeji pevné nervy a hodně štěstí. Exekutoři si občas dovolují přejít i hranice zákona, což rozhodně není správné. Oddlužení by bylo další způsobem řešení této věci, protože podáním insolvenčního návrhu lze exekuci nařídit, nelze ji však vykonat. Pokud by se tak stalo, tak by insolvenční soud tato rozhodnutí exekutora zrušil. Takže i insolvence je způsobem řešení problému, ale více by Vám jistě poradil Váš právní zástupce, kterému jste vše řekli a vzali s sebou i veškeré podklady k věci.
Kdybyste cokoli v budoucnu potřebovali, můžete se na nás obrátit.
 
Dobrý den paní Magistro, moc se omlouvám, že Vás opět kontaktuji, ale reaguji na Vaši nabídku, že kdybychom potřebovali v budoucnu pomoct, můžeme se na Vás obrátit. Přišla chvíle, kdy Vaši pomoc nezbytně potřebujeme. Jedná se o pro nás neřešitelnou věc, kterou jsem Vám popisovala 15.9.2015. Sjednala jsem si schůzku s insolvenční správkyni mého bývalého manžela za kterého má uhradit dluh můj manžel nynější. Tak mi však dnes telefonovala, že se naše schůzka přesouvá na čtvrtek a já nabývám dojmu, že se ji se mnou nechce jednat. Můžeme se moc prosím obrátit na Vás s pomocí? I jako placené zastupování? Žijeme v pernamentním stresu a byli bychom Vám nesmírně zavázáni za pomoc. Předem děkujeme za odpověď a zasílám i kontakt. 731 875 275
 
Zdravím Vás, bohužel Vás nemohu v této věci zastupovat, neboť nejsem advokát. Navíc v současné době pracuji na soudě, takže to bohužel není možné. Nicméně z předchozích dotazů vím, že jste vyhledali pomoc advokáta, který je s danou situací obeznámen, takže by Vám mohl pomoci on.
Popřípadě dalším řešením by v této věci byl i společný insolvenční návrh manželů spojený s návrhem na povolení oddlužení. Pokud máte nízké příjmy, je možné je navýšit prostřednictvím smlouvy o důchodu nebo darovací smlouvy, kdy se Vám dárce zaváže poskytovat Vám dar nebo důchod po dobu 60 měsíců, po které bude probíhat oddlužení. V případě oddlužení totiž nelze v exekuci prodat nemovitosti povinného. Nicméně tzv. "od stolu" a bez znalosti dalších podkladů se špatně radí a doporučuje další postup ve věcí, a to proto, že se bojím, abych Vám dobře míněnou radou nenadělala potíže. Nicméně skutečně bych podala návrh na zastavení exekuce co do způsobu vedení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že exekuční postih manžela povinného je skutečně, a to od 14.5.2015 zakázán.
I kdybyste byla spoludlužníkem za dluhy bývalého manžela, tak současný manžel nemá s Vašimi dluhy z minulosti nic společného, proto bych návrh na zastavení exekuce podala co nejdříve, a proto bych vyhledala pomoc advokáta, aby Vám návrh na zastavení exekuce sepsal a v této věci Vás rovněž i zastupoval. Jinak se plně odvolávám na své předchozí odpovědi. Je mi vážně moc líto, že Vám nemohu jinak pomoci. Je možné, že insolvenční správkyně schůzku přesunula i z důvodu vytíženosti.