Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.590

Exekuce na nedlužící manželku - manžel si vzal dluh bez vědomí manželky a manželka má exekučně obstavený účet v bance

Odesláno: 
Otevřeno 1716 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnost obrany proti dluhům a exekucím manžela. Exekutor mi zmrazil účet a zůstala jsem bez prostředků, přitom vůbec nevím proč, nedostala jsem žádné upozornění na své jméno, o žádné půjčce také nic nevím. Nebylo mi vyplaceno ani životní minimum. Sama živím dvě děti a musím splácet své pohledávky (zadlužila jsem se, abych děti vůbec uživila), manžel nepřispíval na rodinu nic a o žádné půjčce se ani nezmínil. Doslechla jsem se, že se měl upravovat zákon ve prospěch manžela, který se na půjčce nepodílel a ani o ní netušil. Dodnes mi nesdělil, kde a kdy tu půjčku získal, ani kolik si půjčil. Nevím, kam se obrátit o radu, protože jako v podstatě samoživitelka nemám finanční prostředky na právníka. Předem děkuji za odpověď a případnou pomoc.
 
Zdravím Vás, pokud je povinným pouze Váš manžel, podejte návrh na částečné zastavení exekuce, v něm žádejte zrušení exekučního příkazu na provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu manželky povinného. Tento návrh podejte v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Návrh odůvodněte vydáním nálezu Ústavního soudu v Brně pod sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl publikován ve sbírce zákonů dne 14.5,2015. Od tohoto dne je totiž skutečně zakázán exekuční postih manžela povinného pro dluhy druhého manžela. Manžel povinného tedy nemůže být postižen exekucí na svůj účet pro dluhy druhého manžela, ani exekucí srážkami ze mzdy.
Neřekli Vám v bance, proč Vám nevyplatili nezabavitelnou částku, tedy dvojnásobek životního minima, jak jim to ukládá ust. § 304b občanského soudního řádu. Možná vysvětlení jsou dvě.
Za prvé, již jste jedenkrát banku o výplatu nezabavitelné částky ve výši dvojnásobku životního minima žádala, a to Vám bylo vyplaceno. O výplatu dvojnásobku životního minima lze totiž požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Druhým důvodem může být i skutečnost, že jste si tuto částku vybrala z bankomatu velice krátce poté, kdy byl tento exekuční příkaz vydán, takže banka tuto informaci nezanesla do databáze a bankomat Vám tedy tyto peníze skutečně vydal.
Řešením by bylo obrátit se na exekutora a informovat jej o této situaci a domluvit se s ním na odblokování účtu. Pokud by to nechtěl pochopit tak podejte výše zmíněný návrh na částečné zastavení exekuce. Výši dluhu by Vám mohl exekutor rovněž sdělit, pokud ne, tak se budete muset obrátit s žádostí o výpis z centrální evidence exekucí na Exekutorskou komoru ČR, která tyto výpisy provádí, Jen uvádím, že jsou zpoplatněné. Pokud Vám nějaké příjmy chodí na účet, dohodněte se na jejich výplatě v hotovosti, nebo poštovními poukázkami.