Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.524

Nucená dražba bytu, domu, nemovitosti a vystěhování nájemce, nájemníka který ji obývá

Odesláno: 
Otevřeno 3966 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych prosím vydražit nemovitost (byt), která se draží na základě „Usnesení o nařízení elektronického dražebního jednání (dražební vyhláška) “, které bylo vydáno v souladu s ust. § 52 odst. 1 a § 69 zákona č. 120/2001 Sb. , exekuční řád a ve vazbě na § 336o zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád. Dražbu pořádá soudní Exekutor formou elektronické dražby. Dle dražební vyhlášky „Věcná břemena, výměnky a nájemní, pachtovní či předkupní práva, která prodejem nemovité věci v dražbě nezaniknou, (§ 69 e. ř. ve spojení s § 336a odst. 1 písm. c) o. s. ř.) : nejsou“ a ve Znaleckém posudku není uvedeno, že na bytu váznou jakákoli věcná břemena (kromě toho na základě, kterého se koná dražba) a znalecký posudek se také nezmiňuje o žádných nájemních smlouvách v draženém bytě. V Dražební vyhlášce ani Znaleckém posudku se o žádných jiných závazcích či povinnostech spojených s nemovitostí nepíše.

A měla bych prosím dotaz, zda mohu na základě Usnesení o příklepu nechat na náklady původního majitele exekučně vystěhovat případného objeveného nájemníka v bytě, jehož nájemní smlouva nebyla uvedena v Dražební vyhlášce, Znaleckém posudku a nebyla zmíněna ani na začátku dražby? Bohužel Exekutor neví, zda v bytě někdo bydlí a nepořádal ani prohlídku či obhlídku bytu (znalecký odhad byl učiněn bez vstupu do bytu). Obhlídku bytu jsem si udělala sama, byt vypadá prázdně a na zvonění nikdo nereagoval. Nicméně podle sousedů, kteří bydlí pod draženým bytem, v bytě prý občas někoho slyší, ale nikoho konkrétního kdo by v bytě bydlel neznají. Takže je možné, že v případě vydražení nemovitosti v den převzetí nemovitosti zjistím, že v bytě někdo bydlí. A proto bych se chtěla prosím zeptat, zda nájemní smlouva případného objeveného nájemníka ve vydražené nemovitosti zaniká dnem vydražení a vydáním Usnesení o příklepu (samozřejmě po doplacení nejvyššího podání), a zda mohu takovou osobu nechat na základě Usnesení o příklepu exekutorem z bytu vystěhovat?

V případě, že objevený nájemník by byl senior nebo samoživitelka s dítětem – musím této skupině osob zajistit náhradní bydlení?

Předem moc děkuju za pomoc.
 
Zdravím Vás, nájemní smlouva skutečně prodejem nemovitosti nezaniká. Nájemní smlouvu však lze vypovědět. V tomto případě by bylo lepší, aby ji vypověděl nájemce. Dále nájemní smlouva zaniká uplynutím času na který byla sjednána a konečně i z důvodů uvedených v občanském zákoníku, konkrétně v ust. § 2225 - § 2234 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, dále táž i podle ust. § 2285 - 2296 nového občanského zákoníku, přičemž důvody, pro které může nájem vypovědět pronajímatel jsou výslovně upraveny v ust. § 2288 nového občanského zákoníku, a to pokud nájemce hrubě poruší svou povinnost vyplývající z nájmu bytu, byl-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin na pronajímateli, nebo osobě jemu blízké, pokud pronajímatel potřebuje byt pro sebe nebo manžela, který hodlá opustit domácnost a byl podán návrh na rozvod manželství, .
Mám za to, že bude-li v bytě bydlet nájemce, je nutné nejdříve řádně ukončit nájemní smlouvu, pokud by z bytu nechtěl bylo by nutné se soudit, poté co by byl v ruce rozsudek o tom, že jste v právu, může být nájemce vystěhován z bytu exekutorem, takže s rychlím vystěhováním, pokud by nájemce sám nechtěl a nebyl by přístupný dohodě a nebyl by zde ani důvod pro výpověď z nájmu bytu raději příliš nepočítejte.
Mám za to, že náhradní bydlení by nebylo třeba zajišťovat, a to s ohledem na délku výpovědní doby, po kterou si nájemce může sehnat jiné bydlení. Nicméně by nebylo od věci probrat tuto otázku s exekutorem a výslovně ji upravit ve smlouvě.
Závěrem uvádím, že koupě nemovitosti v exekuci má vždy svá úskalí a rizika, osobně bych se vždy poradila i s advokátem, zda konkrétní nemovitost za konkrétní situace koupit či nikoli. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Vždy však postupujte i v součinnosti s exekutorem, který bude nemovitost dražit a řiďte se i jeho pokyny.