Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.393

Český dlužník a exekuce v EU (zahraničí) - jak zjistí exekutor majetek a bankovní účet dlužníka v EU?

Odesláno: 
Otevřeno 6104 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám v ČR dluhy které hodlám uhradit. A proto jsem odešel do zahraničí - EU. Vím že český exekutor nemá pravomoc v zahraničí, ale může částku vymoci díky úmluvě Brusel I.
Zajímá mě a to jsem nikde nenašel, jak zjistí exekutor kde mám v zahraničí majetek? Např. bankovní účet. Jak to udělá? Dekuji
 
Zdravím Vás, dle mého názoru Vám nic nebrání v tom, abyste se s exekutorem dohodl na splátkovém kalendáři, který byste dodržoval a své dluhy tímto způsobem umořoval.
K Úmluvě Brusel I. , uvádím, že k provedení exekuce k zahraničí by musel exekutor vědět v jakém státě EU se zdržujete a exekuční titul a pověření k provedení exekuce, návrh na nařízení exekuce a veškeré exekuční listiny by musely být přeloženy do úředního jazyka státu na jehož území se nyní zdržujete. Následně by se mohlo postupovat dle nařízení Brusel I a dále by se i formou dožádání formou právní pomoci od dožádaného státu mohlo zjistit místo Vašeho pobytu, zahraniční plátce mzdy a rovněž i to, kde máte majetek podléhající exekuci. Mám za to, že to vše by se velmi prodražilo, a pokud by se k tomu přistoupilo, není vyloučené, že tyto náklady byste hradil Vy jako povinný. Proto, pokud chcete své dluhy uhradit, bude nejlepší se dohodnout na přijatelném splátkovém kalendáři, který budete dodržovat a sjednané splátky tedy budete hradit řádně a včas.