Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.184

Splácení exekuce a navyšující se úroky - jak je to možné?

Odesláno: 
Otevřeno 1459 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, manžel ma exekuci na plat, ale porad mu běží uroky, jak je to možné? Když už to splácíme,
děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, úroky nabíhají proto, že stále ještě není zcela splacena jistina pohledávky. Jakmile bude jistina splacena, nemají úroky z čeho nabíhat a pak již budete splácet naběhlé úroky a eventuálně jiné věci, jako jsou náklady exekuce, náklady oprávněného a odměna exekutora. Také hodně záleží i na exekutorovi, na co jednotlivé platy započítává. Nicméně jak splácíte tak úroky nabíhají z menších částek, a to v závislosti na tom, jak je umořována jistina pohledávky.
 
Dobrý den,
mam ještě jednu otázku, máme dluh na zdravotním pojištění a dále to máme v exekuci na plat. za období kdy byl manžel zaměstnán. Jak se můžeme bránit, když zaměstnavatel neodváděl sociální a zdravotní, děkuji za odpoved
 
Zdravím Vás, nejdříve bude nutné uhradit exekuci, a tu částku, kterou uhradíte poté požadovat po zaměstnavateli, a to jako náhradu škody, neboť hradit sociální a zdravotní pojištění je povinností zaměstnavatele. Možná bych zkusila, pokud jsou uhrazeny jistiny na pojistných požádat o prominutí úroků z prodlení a penále, a to přímo věřitele. Kopii žádosti o prominutí penále a úroků bych vždy zaslala exekutorovi.