Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.096

Náklady exekuce 265.000 Kč u dluhu 10.000 Kč - je to vůbec možné?

Odesláno: 
Otevřeno 1487 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
8.9.2015 jsem se v zaměstnání dozvěděl, že na mne byla uvalena exekuce. Tato exekuce nabyla právní moci již 2011, ale ke mě se dostala až nyní. Tenkrát jsem si od společnosti Profi Credit půjčil 10 000 Kč, jelikož jsme doma potřebovali honem novou ledničku. Byl jsem tehdy řidič mezinárodní kamionové dopravy a nebyl téměř vůbec na území ČR, měla tyto platby na starosti má tehdejší manželka.
Od 2000 se nezdržuji v místě trvalého bydliště a tak jsem nebyl až dodnes nikým kontaktován ani konzultován o vzniklém dluhu. Celková vymáhaná částka je 275 000 Kč.
Je něco takového vůbec možné? Můžu se nyní nějak bránit? Za manželku jsem již splatil několik exekucí a dokonce i přeplatil, ale ani přeplatky mi exekutor nechce vrátit - jelikož prý nejsem povinný a vrátí je pouze povinnému. Děkuji.
 
Zdravím Vás, bude dobré, abyste se seznámil s exekučním titulem, tedy rozhodnutím, na jehož základě byla exekuce nařízena. Pokud Vám však dané rozhodnutí nebylo doručeno, můžete podat návrh na zastavení exekuce podle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu na zastavení exekuce uveďte, že Vám exekuční titul nebyl do dnešního dne doručen, že jste se o exekuci dozvěděl až od svého zaměstnavatele, s tím, že se na místě trvalého pobytu zdržujete z důvodu Vašeho zaměstnání nepříliš často, a proto jste se tedy o exekuci nedozvěděl dříve. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že exekuční titul není pravomocný a na jeho základě tedy nemůže být nařízena exekuce.
Dále můžete zkusit požádat oprávněného o odpuštění příslušenství pohledávky, tedy úroků z prodlení, nicméně by bylo dobré oprávněnému ještě před sepsáním žádosti uhradit alespoň jistinu pohledávky, a to poté co Vám bude exekuční titul řádně doručen.
Pokud bude exekuční titul směřovat proti Vám, bude nutné exekuci uhradit, a to i ve splátkách, na kterých se můžete zkusit dohodnout s oprávněným a vše může vyústit i v to, že oprávněný by návrh na nařízení exekuce nemusel znovu podat.
K přeplatku v exekuci uvádím, že tento se vrací výlučně povinnému, takže byly-li minulé exekuce nařízeny na majetek Vaší tehdejší manželky, byl přeplatek exekucí zřejmě vrácen jí a je již na účastnících řízení, aby se mezi sebou vypořádali, to platí zvláště za předpokladu, že jsou manželé. Exekutor totiž musí přeplatek exekuce vracet pouze povinnému a nikoli osobě odlišné od povinného.