Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.942

Zděděná nemovitost - spolumajitelé v exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 1692 x
1 odpověď
 
Zdědili jsme s dalšími příbuznými nemovitost. Na základě Usnesení soudu o dědictví je v katastru zapsáno 13 spolumajitelů. I přesto, že při dědickém řízení byl vznesen dotaz, zda některý z dědiců nemá exekuce a všichni odpověděli záporně, po zápisu nás-nových spolumajitelů, mají tři lidé buď zahájenou nebo i nařízenou exekuci. Některý ze spoluvlastníků má i více exekutorů. Jeden exekutor nás oslovil, ostatní s námi-spolumajiteli nekomunikují. Prý se s námi nemají o čem bavit a budou jednat jen s dlužníky.
Všichni máme zájem nemovitost prodat, ovšem jeden z dlužníků nekomunikuje s nikým. Ani s exekutory ani s námi.
Na nemovitost je vydán "exekuční příkaz k prodeji" a "zástavní právo exekutorské podle §69a"
Potřebuji poradit jak postupovat v jednání s exekutory.
Je možná varianta, že exekutor prodá (vydraží) celou nemovitost a pak vyplatí nezadlužené podílníky nebo může vydražit jen zadlužené podíly?
Opakuji, že náš zájem je prodat celou nemovitost a to jakoukoliv cestou.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel tuto věc musíte řešit výhradně s exekutory, kteří mají dané spoluvlastnické podíly jednotlivých dlužníků dražit. V této souvislosti uvádím, že je nejlepší jednat s exekutorem, jehož zástavní právo bylo do katastru nemovitostí zapsáno jako první.
K prodeji podílu ostatních spoluvlastníků uvádím, že exekutor smí dražit výhradně jen spoluvlastnické podíly jednotlivých dlužníků (tedy povinných). Navíc každý exekutor může dražit pouze podíl povinného na, který on sám zřídil exekutorské zástavní právo. Nicméně není vyloučené, abyste se s novými nabyvateli jednotlivých podílů dohodli i na odkoupení Vašich podílů. To už by se, ale uzavřela standardní kupní smlouva bez účasti soudního exekutora.