Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.947

Zadlužené dědictví - hrozí exekuce na manželku dědice?

Odesláno: 
Otevřeno 1560 x
1 odpověď
 
Manžel 2010 získal dědictvím dluhy a zároveň prostředky (čtyři dědici - zletilí potomci - se stejným právem - 1/4 podílem) k jejich zaplacení. dědictví tímto bylo se ziskem cca 4000 Kč v zůstatku prostředků. Dědiců bylo celkem čtyři se stejným podílem odpovědnosti i zisku.
Pětiletou nečinností dospěla situace k výsledné exekuci. Prostředky k úhradě (na účtě) nebyly vybrány. Dluh se nezaplatil a vzrostl o právní a exekuční výlohy. Hrozí mě jako manželce exekuce na plat, mzdu nebo mobiliář?
Jaký je případný distanc exekutora od věcí našeho nezletilého dítěte? aby věc nebyla jednoduchá-sama jsem v průběhu těchto pěti let dědila/cca 3 roky zpět/. jak mohu prokázat které věci jsou z mého dědictví? a ač se to zdá neuvěřitelné-vloni mi zemřela zletilá dcera-formality vyřizoval předchozí manžel/otec zemřelé/a nevím o tom že by probíhalo nějaké dědické řízení po dceři. mám zde její věci i když malé hodnoty. jsou viz výše uvedenou exekucí postižitelné? děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, majetek získaný dědictvím nebo darem není součástí společného jmění manželů. Takže by neměl být v rámci exekuce související s dědictvím postihován Váš majetek, navíc exekuční postih manžela povinného je od 14.5.2015 velice výrazně omezen, a to natolik, že je fakticky zakázán, a to na základě nálezu Ústavního soudu, sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Takže Vy můžete být v klidu.
K dědictví po Vaší dcery uvádím, že je možné zjistit, a to telefonátem na okresní soud, v jehož územním obvodu Vaše dcera zesnula, který notář byl v této věci ustanovený jako soudní komisař určený k dědickému řízení po Vaší dceři. Je tedy možné, že doma naleznete nějakou listinu od tohoto notáře, kterou byste exekutorovi předložila. Pokud žádnou takovou listinu nemáte, je možné přímo tohoto notáře navštívit a nechat si od něj tuto skutečnost potvrdit. Až bude dědictví po Vaší dceři projednáno, dokážete nabytí věcí v rámci dědictví usnesením o dědictví, ve kterém bude rozepsáno, kterou věc po Vaší dceři nabyl každý z jejich dědiců, takto je možné prokázat i vlastnické právo k zděděným věcem ve vztahu k exekutorovi. Dále uvádím, že věci upravené v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu nejsou postižitelné exekucí. K potvrzení této skutečnosti se můžete rovněž dotázat i kolegyně, která zde v poradně řeší právě problematiku dědictví.