Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.573

Exekuce a dohoda o převzetí dluhu na pojistném za auto, automobil, vozidlo

Odesláno: 
Otevřeno 1298 x
1 odpověď
 
Bývalý přítel si při rozchodu nechal osobní automobil a nepřepsal si ho na sebe. Mám pouze kupní smlouvu. Bojím se exekuce, protože jsem zjistila, že auto již neexistuje fyzicky, celou dobu neplatil pojistné. Bohužel neplatí ani výživné. Sama mám exekuci na plat a od 31.8. mám zastavený účet od toho samého exekutora (což ani nevím, zda je to možné).
Je možné napsat dohodu o převzetí dluhu mezi mnou a jím?
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, Vás dotaz má dvě části. Nyní odpovím na možnost sepsat dohodu o převzetí dluhu. Ano toto možné je, jen je otázkou, zda Vám tuto dohodu bývalý přítel podepíše, když má sám tolik dluhů a nehradí ani výživné. Jinak je možné si s ním smluvit schůzku a automobil spolu s ním přepsat na něj. Takto by však dluh za nehrazené pojistné byl stále psán na Vás. Takže bez souhlasu Vašeho bývalého přítele nezmůžete nic.
K další části dotazu uvádím, že je možné, aby exekutor pohledávku vymáhal více způsoby provedení exekuce současně, takže ano, exekutor může pro jednu pohledávku provádět srážky z Vaší mzdy a současně Vám může i blokovat účet. K blokaci účtu uvádím, že můžete zajít do nejbližší pobočky banky, v níž máte veden účet a požádat zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu i výplatu nezabavitelné částky. Nezabavitelná částka činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tato částka Vám bude na základě Vaší žádosti bankou vyplacena. Dále se rovněž můžete i zkusit dohodnout s exekutorech na podmínkách, za kterých by byl ochoten účet odblokovat, popřípadě se dohodnout se zaměstnavatelem, aby Vám část mzdy, která Vám přísluší po provedených srážkách ze mzdy vyplácel buď v hotovosti nebo poštovní poukázkou.
K dlužnému výživnému uvádím, že můžete na bývalého přítele podat návrh na nařízení exekuce, kdy dlužné výživné bude po bývalém příteli vymáhat soudní exekutor a to klidně i pozastavením řidičského oprávnění. Takže zvažte případně i tuto možnost.