Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.781

Splátky exekuce - exekutor chce celý dluh a vyhrožuje zabavením věcí, může to udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1237 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám nařízenou exekuční srážku ze mzdy která činí kolem 2000 Kč, samozřejmě podle toho kolik daný měsíc vydělám. Po dvou srážkách se mi telefonem ozval exekutor že chce po mě hotovost, jinak mi pošle exekutora domů na zabavení majetku. Je to v pořádku? I přes to, že jsem mu nabídla, že splátku zvýším a mimo zabavenou částku budu posílat navíc 3000 Kč že žádnou hotovost nemám, protože u mě byla exekuce kvůli jiné pohledávce a tu sem zaplatila celou - 50 000 Kč.
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, exekutor může pohledávku exekučně vymáhat vícero způsoby provedení exekuce současně. Exekutor k Vám domů může kdykoli vyslat vykonavatele, nicméně by se neměl chovat k povinnému takovým způsobem jaký popisujete. Pokud k Vám exekutor bude chtít vykonavatele poslat tak je k Vám pošle a Vy s tím bohužel nic nenaděláte, protože pohledávku nemáte z čeho uhradit. I jednání zaměstnanců soudních exekutorů by mělo ctít jistá pravidla etiky, ne vždy tomu tak je. Nyní Vám doporučuji, abyste si nastudovala ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V těchto ustanoveních jsou upraveny věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému. Pokud máte v domě či bytě i věci, které nepatří přímo Vám bude dobré dohledat co nejvíce dokladů, které prokazují, že tyto věci patří jiným osobám odlišných od Vás. Pokud by vykonavatelé chtěli tyto věc zabavit, tak jim tyto doklady ukažte.
Dalším řešením by pro Vás byla insolvence - návrh na povolení oddlužení. Tímto krokem by došlo k odkladu exekuce, a to po dobu, kdy by probíhalo insolvenční řízení. Pokud je povinný v insolvenci exekutor může provádět lustraci majetkových poměrů povinného, může vydávat exekuční příkazy, nicméně nesmí exekuci fakticky vykonat. Pokud byste své dluhy splatila v rámci insolvence soud by Vám po splnění oddlužení osvobodil od placení pohledávek a na základě tohoto rozhodnutí byste měla klid. Více o insolvenci se dozvíte přímo od kolegů, kteří mají zde insolvence řeší.