Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.010

Zrušení splátkového kalendáře věřitelem a hrozba exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1825 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz - můj známý má dluh na plynu a dodavatel plynu předal pohledávku inkasní spol. S inkasní společností se známý dohodl pouze telefonicky na splátkovém kalendáři a nyní mu inkasní společnost volala, že se dluh vrátil zpět k dodavateli plynu, který předá pohledávku nejspíše už k soudu a dojde k vymáhání exekučně. Řádně dle dohody bylo uhrazeno již 5 splátek a nikdo mému známému nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, jak je možné, že splátkový kalendář.
Dodavatel plynu uvedl možnost, že jim inkasní společnost nedodala informaci, že došlo k dohodě o splátkovým kalendářem. Bohužel v ruce můj známý nemá vůbec nic. Pouze výpisy z účtu ze kterého byly splátky řádně hrazeny.
Je možné se nějak bránit? Nyní chtějí do 7 dnů uhradit zbývající částku, jinak dojde k exekuci a tím i k navýšení stávajícího dluhu.
Dluh nyní činí 28.000 Kč, což není malá částka.
Prosím poraďte.
 
Zdravím Vás, Váš známý může úhrady (splátky dluhu) doložit právě výpisy z účtu i ony jsou důkazem o úhradě dluhu, ať již v řízení před soudem či u exekutora. Pokud došlo k zpětnému odkupu pohledávek to Váš známý jako dlužník neovlivní. Nicméně bych v tomto případě kontaktovala dodavatele plynu a pokusila se s ním dohodnout na splátkovém kalendáři. Kdyby nebyl ochoten splátkový kalendář akceptovat, snažila bych se uhradit jakoukoli částku, kterou bude mít Váš známý k úhradě tohoto dluhu k dispozici, pokud možno splátku dle splátkového kalendáře sjednaného splátkového kalendáře. Kdyby chtěli pohledávku soudně vymáhat museli by žalovanou částku ponížit o částky, které již byly uhrazeny.
Dále bych hradila alespoň dle sjednaného splátkového kalendáře, protože z praxe vím, že žaloba se podává když se nic nehradí. Protože, když dlužník (žalovaný) hradí je nutné částky požadované v žalobě vždy ponižovat o částečnou úhradu pohledávky.