Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.855

Exekuce na výsluhu manžela, insolvence manželky - může exekutor manželovi blokovat majetek a účet?

Odesláno: 
Otevřeno 2357 x
3 odpovědi
 
Prosím o opověď, dostala jsem se do exekucí, manželovi byla obstavena celá výsluha, a zablokovány jeho účty. Vím že byla nějaká změna v exekučním zákoně, ale nevím přesně jak to znělo, mělo by se to snad týkat obstavení platu manžela. Vstoupila jsem do insolvence, ta byla schválena, exekutor, ale nadále blokuje manželovi účty i výše uvedenou výsluhu. Na koho se mám obrátit, aby exekutor vše uvolnil. A může to udělat? Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud jste v exekuci pouze Vy a nikoli Váš manžel, tak by exekutor měl v souladu se zněním nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 zrušit exekuční příkaz na blokaci manželova účtu. Tímto nálezem Ústavního soudu došlo k tomu, že s účinnosti od 14.5.2015 je zakázán exekuční postih manžela povinného pro dluhy druhého manžela. Jen se zeptám o jaký dluh se přesně jedná. Jelikož jste manželé tak nabýváte společně jak majetek tak i dluhy. Je totiž možné, že exekutor by z toho mohl tzv. vybruslit přes tuto argumentaci. Ale tím, že jste v insolvenci neměla by být prováděna exekuce na Váš majetek a mám tedy za to, že i tento exekuční příkaz by měl být zrušen. ¨
Zkuste tedy kontaktovat exekutora a dohodnout se s ním na zrušení exekučního příkazu, pokud by k tomu nebyl ochoten bude nutné podat písemný návrh na částečné zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, h) občanského soudního řádu. Ustanovení § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu výslovně stanoví, že exekuce bude zastavena, pokud je výkon rozhodnutí (exekuce) nepřípustný, neboť je tu jiný důvod pro který rozhodnutí nelze vykonat. Tímto jiným důvodem je výše uvedený nález Ústavního soudu a navíc i probíhající insolvenční řízení.
Exekutor může účet odblokovat. To, že jste v insolvenci pro exekutora znamená pouze to, že nemůže fakticky přikročit k exekuci, ale různá rozhodnutí v exekučním řízení vydávat může, ať už jde o vydávání exekučních příkazů, jejich rušení, tak i lustraci majetkových poměrů povinného a současně i zjišťování stavu insolvenčního řízení.
Jinak i výsluha jako příjem podléhá exekuce, ale vždy z ní musí zbýt nezabavitelná částka, tak jako z každého jiného příjmu povinného.
 
Dobrý den, moc děkuji za informaci, ale bohužel ze strany exekutora došlo k nejhoršímu, i když jsem v insolvenci, tak zrušil a nechal si vyplatit penzijní připojištění manžela, čímž uspokojil svoji pohledávku. Argumentace nebere dle jeho názoru dle nějakého rozhodnutí Nejvyššího soudu 781, majetek manžela nemá co dělat s mou probíhající insolvencí. Na PF podali tzv. Usnesení o nahrazení projevu vůle povinného k žádosti o výplatu dávky, čímž došlo po 2 měsících ke zrušení smlouvy a to předčasně, exekutorovi byla vyplacena část, dále tím, že došlo ke zrušení manželova PF předčasně, bez našeho vědomí, nebyli jsme upozorněni ani ex. ani bankou, vznikla ztráta, protože manžel přišelo tzv. státní příspěvky. Tuto ztrátu exekutor neřeší a je mu to i k smíchu. Co se týká výsluhy nemám odvahu ani upozornit, že je deponována u sociálního úřadu, protože exekutor okamžitě by dle mého názoru ji stáhl. Vůbec je nezajímá, že jsem v insolvenci a vzniklé dluhy byly pouze na mou osobu. Dávala jsem i dotaz na exekuční komoru, ale ti nekomunikují již vůbec. K 1.7.došlo k nějakým změnám, někde jsem se dočetla, že se nemůže postihnout mzda ani penzijní fond druhé z manželů. Nevím zda je to pravda. prosím poraďte, zda má cenu si najmout právní pomoc a začít jednat. Děkuji za informaci
 
zdravím Vás, pokud jste v insolvenci a je postihnut i Váš majetek, je nutné na tuto situaci upozornit insolvenční soud, protože insolvence, která je kolektivním způsobem uspokojení věřitelů dlužníka má přednost i před exekucí. Insolvenční soud pak může vadná rozhodnutí exekutora případně i zrušit.
Pokud je exekuce vedena na majetek manžela a v insolvenci jste pouze Vy a nikoli Vy s manželem, společně, tak exekutor nepochybil, pokud vzal peníze z penzijního spoření manžela, neboť on je povinný. Pokud by však insolvenční řízení bylo vedeno na Vás oba jakožto na dlužníky manžele, tak exekutor dle mého názoru není již oprávněn, a to ode dne zahájení insolvence k tomu, aby mu mohli být vyplaceny peníze z manželova penzijního spoření.
Víte ono od 14.5.2015 došlo k výraznému omezení exekučního postihu manžela povinného a od 01.07.2015 byla vydána novela, která možnosti exekučního postihu manžela zase trochu zvolňuje, ale s tím, že exekutoři by si měli důkladněji prověřit, zda je v daném případě exekuční postih manžela povinného možný či nikoli.
Být Vámi, určite bych se na advokáta obrátila, protože jak vidíte, sama toho bohužel moc nezmůžete, exekutor se proti povinnému cítí být silný, je faktem, že kdybyste byla (byli) zastoupeni advokátem i exekutor by jednal jinak, protože by věděl, že budete o svá práva bojovat a bránit si je.