Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.225

Exekuce na plat a účet - jaká je nezabavitelná částka kterou exekutor nesmí zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1354 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme s manželem exekuci na plat.
Poté byl obstaven jeho účet a teď i můj. Nevíme co máme dělat. Vždyť splácíme a z čeho máme teď žít? Máme dvě děti - jde o částku 72.000 Kč.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, můžete jít do pobočky banky, u které je veden účet Vašeho manžela, který mu byl obstaven a v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky. Nezabavitelná částka je rovna dvojnásobku životního minima, což je částka ve výši cca 6.800,- Kč. Tato částka Vám bude bankou na základě Vaší žádosti vyplacena.
Dále bych se pokusila kontaktovat exekutora a dohodnout se s exekutorem na podmínkách, za jakých je ochoten manželův účet odblokovat. Pokud by k odblokování účtu nebyl exekutor ochoten, je ještě možnost zkusit se dohodnout se s Vašimi zaměstnavateli, aby Vám byla mzda vyplácena v hotovosti popřípadě formou poštovní poukázky.
Bohužel vás zklamu v tom smyslu, že exekutor může k vymáhání pohledávky oprávněného použít i více způsobů provedení exekuce současně, tedy tento postup je v pořádku, nicméně není nejvhodnější, neboť fakticky bere povinnému a jeho rodině prostředky k úhradě jejich potřeb a dalších závazků. Ze zkušenosti vím, že exekutoři jsou občas ochotni odblokovat účet povinného, ale když bude uzavřen splátkový kalendář. Proto Vám doporučuji, abyste splátkový kalendář s exekutorem sjednali v rozumné výši, a to tak, aby jste jej byli schopni dodržovat, tedy platit řádně a včas. Pokud by tomu tak nebylo, exekutor by okamžitě přistoupil k exekuci. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Popřípadě se můžete zamyslet i nad možností insolvence, tedy návrhu na povolení oddlužení. Zahájením insolvenčního řízení totiž nemůžou být fakticky prováděny exekuce. Na podrobnosti ohledně insolvenčního řízení se ptejte kolegy, který se v poradně insolvencemi zabývá. Já mám na starosti výhradně exekuce.