Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.841

Exekuce na spoluvlastnický podíl bytového domu - jak rozdělit dům na bytové jednotky?

Odesláno: 
Otevřeno 1618 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem spolumajitelem 1/4 bytového domu 1995-2005 se 4 spoluvlastníky, kde jsou 4 byty - v katastru pouze podílové rozdělení.
Nyní jsem chtěla byt prodat a zjistila jsem, že na jednoho ze spoluvlastníků je nařízená exekuce. Je možné nyní udělat v katastru nemovitostí změnu na bytové jednotky, aby bylo možné byt prodat? Nebo jak v takové situaci postupovat? Všichni vlastníci s přepisem souhlasí.
Moc děkuji za informaci.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nejlepší postupovat v součinnosti se soudním exekutorem. I on by totiž měl s Vámi navrženým postupem souhlasit. Dále bude nutné svolat schůzi vlastníků jednotlivých bytů, kde se o této skutečnosti rozhodne a za pomocí advokáta sepsat prohlášení o rozdělení domu na bytové jednotky. Tímto vznikne společenství vlastníků, které bude nutné jako právnickou osobu zapsat do obchodního rejstříku. K tomu je však ještě nutné přijmout stanovy společenství vlastníků v souladu s novým občanským zákoníkem (zákon 89/2012 Sb.). Až bude společenství vlastníků zapsáno do obchodního rejstříku bude možné byt prodat. Mám za to, že na Vás exekuce uvalena není, takže by prodej bytu měl být bez problémů. Nicméně pro předchozí právní kroky bude nutná pomoc advokáta. Kontakty na advokáta naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.