Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.406

Koupě auta od osoby s exekucí - exekutor chce auto vydat od kupujícího a zabavit, může to udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 3177 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dne 31.7.2015 jsem si zakoupil automobil od pana S. 18.8.2015 mi přišel dopis od exekutora, že na pana S. je uvalena exekuce a tudíž mi auto prodat nemohl. Tím pádem k přepisu nemělo dojít a prodej je tedy neplatný. Pan S. má na sebe exekuci od 15.4.2015, ale toto auto zakoupil až 17.7.2015.
Myslím si, že auto nemohlo být součástí exekuce, protože vozidlo zakoupil až poté co na pana S. byla vydána exekuce, tím pádem nebylo v soupisu majetku.
Exekutor mi již napsal, že si pro vozidlo chce přijet. Má exekutor právo mi automobil zabavit?
Velice děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, prodávající Vám automobil neměl vůbec prodat, protože nařízením exekuce nesmí prodávat majetek. Kupovat jej může, ale prodávat by jej neměl. Je jedno, zda prodávající nabyl automobil až poté co byl podán návrh na nařízení exekuce, pokud exekutor do doby než byl automobil prodán Vám vydal exekuční příkaz má právo toto auto zabavit, a to za předpokladu, že by toto auto měl stále prodávající. Vy máte dvě možností, buď automobil vydáte exekutorovi a po prodávajícím budete požadovat vrácení kupní ceny automobilu a náklady přepisu vozidla z titulu náhrady škody, nebo podáte návrh na zrušení exekučního příkazu, neboť automobil je od 1.8.2015 Vaším majetkem a Vy nejste povinný, proto by tedy došlo k zabavení majetku třetí osoby odlišné od povinného, což je nepřípustné. Exekutor může podat žalobu na neúčinnost kupní smlouvy u soudu. Popřípadě se můžete i poradit s advokátem, jaký postup by v této věci doporučoval. Zde také hodně záleží i na znění kupní smlouvy uzavřené mezi vámi a prodávajícím. Kontakt na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na stránkách http://www.cak.cz. Pokud advokáta navštívite vezměte s sebou jak kupní smlouvu o koupi automobilu, tak i dopis od exekutora.