Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.090

Exekuce na nemajetnou osobu - jak zabránit zastavení exekuce a promlčení dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 1657 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Chtěla bych poprosit o radu. Odpověď se mi nepodařilo ve zveřejněných otázkách najít.
Pronajímala jsem byt, za který mi nájemce nájem nikdy nezaplatil. Soud rozhodl v můj prospěch – žalovaný (nájemce) měl uhradit nájemné i smluvní pokutu. Nic ale neuhradil a já jsem předala věc k exekuci. V rámci exekuce nebylo nakonec vymoženo také nic a přišel návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost.
Nájemce údajně nemá zaměstnání, ale „umí v tom nějak chodit“ a peníze bere na ruku; jezdí taxíkem, takže nouzí netrpí. Má děti, které nejsou ještě plnoleté. Jaké jsou mé možnosti? Nechci vše hodit jen tak za hlavu. Dříve nebo později (i kdyby to byly roky) se chci domoci svých peněz. Jaké jsou termíny, lhůty, aby nedošlo k promlčení dluhu? Moje otázka je, co můžu udělat, abych získala peníze, které mi náleží?
Děkuji Vám.
 
Zdravím Vás, je mi Vás moc líto, že máte v rukou exekuční titul, ale žádné vymožené plnění. Oprávněný může svoji pohledávku vymáhat exekucí po dobu 10 let od právní moci rozsudku, pokud byl rozsudek vydán do 31.12.2013, pokud bylo rozhodnutí soudu vydáno po 1.1.2014 promlčí se toto právo za 10 let ode dne, kdy mělo být plněno, tedy od vykonatelnosti, která je zpravidla stanovena o trochu později než právní moc a je zpravidla vyznačena na soudním rozhodnutím. Po tuto dobu tedy máte možnost svoji pohledávku za povinným vymáhat formou exekuce.
Dále bych sledovala i insolvenční rejstřík, je totiž možné, že i Váš dlužník využije institut insolvenčního řízení a oddlužení. Pokud by tomu tak bylo, bylo by nutné Vaši pohledávku do insolvenčního řízení přihlásit, jinak by se k ní nepřihlíželo a nebyla by v rámci oddlužení uspokojena. Je mi líto, že Vám nemůžu podat příznivější zprávu.