Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.861

Dlužník s exekucí chce založit firmu - může to udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1489 x
1 odpověď
 
Může si člověk, u kterého byla nařízena exekuce (milionové dluhy, splátkový kalendář), založit vlastní firmu, resp. být jejím jednatelem, aniž by majetek firmy následně rovněž nepropadl exekuci? Zisk event. firmy by pravděpodobně exekutor zabavoval, že?
Může založit firmu člověk, který nemá čistý trestní resjtřík?
 
Zdravím Vás, k založení obchodní společnosti je třeba mít dostatek finančních prostředků, a to pouze na úhradu poplatků souvisejících se založením společnosti, tj. náklady na advokáta, notáře při založení obchodní společnosti a soudní poplatek za návrh na zápis obchodní společnosti do obcohdního rejstříku. Většinou se rovněž musí splácet i obchodní podíl společníka na základním kapitálu. Z toho tedy vyplývá, že by společnosti neměli zakládat lidé, kteří jsou zadluženi. Navíc v prvních letech existence společnosti je tedy nutné počítat spíše se ztrátou nežli se ziskem, což ovšem vyžaduje zvýšené náklady na provoz této společnosti (úhrada materiálu, zboží, mezd zaměstnanců). Mám tedy za to, že zakládat společnost a být hluboce zadlužen je dle mého názoru holý nesmysl, protože banky nepůjčí zadluženému člověku finanční prostředku nutné na rozjezd podnikání a mám za to, že bude problém i u nebankovních institucí.
Pokud se týká otázky ohledně možnosti založit společnost se záznamem v rejstříku trestů, tak toto možné je. Trestná činnost však nemůže být majetková (krádež, loupež, zpronevěra, podílnictví, .) a nesmí souviset s podnikáním, jinak si myslím, že by toto bylo možné, a to zvláště za situace, kdy by se člověk osvědčil a od odsouzení by již uplynulo několik let.