Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.313

Exekuce splátkami - dlužník nemá peníze, jak se domluvit s exekutorem aby nezabavoval movitý majetek (mobiliář)?

Odesláno: 
Otevřeno 1540 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Dnes 12.8.2015 se mi ozval exekutor s tím, že jelikož jsem nyní nezaplatil třetí splátku exekuce, navštíví mne doma vykonavatel a zabaví mi hmotný majetek.
Je pravda, že jsem se splátkami opravdu ve skluzu, ale důvod je ten, že jsem zaměstnán a na mzdě mám již dvě exekuce, které pravidelně splácím. Výše splátek je měsíčně cca 10-12.000 Kč. Na život mi zbývá cca 6.000 - 8.000 Kč. Splátka, kterou jsem zasílal byla ještě 2.000Kč/měsíc. Nyní jsem se dostal do totální finanční tísně, jelikož má přítelkyně je těhotná v 9. měsíci a na splátky mi nezbyla hotovost.
Prosím o radu, jak postupovat v této pro mne patové situaci. Veškerý majetek je psán na přítelkyni a nechci, aby se dostala do problémů.
Moc děkuji za radu, jak postupovat.
S pozdravem J. L.
 
Zdravím Vás, exekutor má bohužel v tomto případě plné právo přistoupit k exekuci prodejem movitých věcí povinného. Pro úplnost uvádím, že věci nepodléhající zabavení jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by Vám tyto věci byly zabaveny, a to stejně jako v případě, že by byly zabaveny věci Vaší přítelkyně bylo by nutné, a to do 30 dní ode dne zabavení těchto věcí podat k exekutorovi, který tyto věci zabavil návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.).
Dalším možný řešením by pro Vás byla insolvence, podmínku mnohosti věřitelů splňujete, což vyplývá i z toho, že splácíte více exekucí, dále musíte mít příjem na uspokojení alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelů, pokud tento příjem nemáte bude nutné si jej navýšit formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu v níž se dárce nebo poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude po dobu oddlužení, tedy po dobu 60 měsíců přispívat pravidelnými částkami k úhradě splátek jednotlivým nezajištěným věřitelům. Podpisy smluvních stran musí být úředně ověřeny, je to požadavek insolvenčního zákona. Ohledně dalších informací k insolvenci se dotazujte kolegů, kteří se zde insolvencemi zabývají. Osobně zde mám na starosti pouze exekuce.