Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.611

Realitní kancelář neodvedla celou daň z nemovitosti a prodávající má kvůli tomu exekuci - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1625 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
Mám problém s exekucí, kterou jsem si nezavinila sama.
08/2014 jsem prodávala byt v osobním vlastnictví přes realitní kancelář. Zaplatila jsem za jejich služby "úhradu odměny zprostředkovateli 35.000Kč ". Nyní - po roce - mi byla dána exekuce na bankovní účet, pro nezaplacení celé částky daně z nabytí nemovitých věcí. V kupní smlouvě i smlouvě o úschově peněžní částky mám jasně danou částku kolik měli odeslat, ale realitní kancelář odeslala o 360 Kč méně. Tenkrát jsem to bohužel netušila, ač jsem v realitní kanceláři byla 3x, jestli už peníze odeslali (stále mi opakovali, že je čas 3 měsíce od prodeje a pak poslali kopii výpisu, kde mě vůbec nenapadlo zkontrolovat částku, neb jsem to brala jako hotovou věc danou smlouvou).
Na finančním úřadu jsem poté byla 2x, jestli je vše v pořádku a pan z FÚ mě ubezpečoval že ano!

01/2015 při přihlášení se o daň z nemovitosti na koupený RD jsem se opět tázala, zda je vše v pořádku a tentýž pracovník FÚ mě ujistil, že ano. Nechápu tento postup: (S úsměvem lhát do očí a teď po roce mi tento pán řekl, že on "nemusí dle zákona vůbec nic dávat vědět".
Proč mě finanční úřad během roku neupozornil jednou zprávou, že dlužím 360Kč? Do svých 35 let jsem si své finance řešila vždy sama. Nikdy neměla půjčku (Cetelem, Provident ad.), nikdy si ani nepůjčila od rodičů či známých. Mám jen hypotéku a tu řádně a včas platím. Proto jsem velmi rozlobená, že jednou své finance svěřím někomu jinému (realitní kancelář), ještě za zprostředkování zaplatím a výsledkem je, že mám exekuci na účtě a budu vedena v Solusu jako neplatič. Do RK jsem volala ihned po obdržení dopisu od exekutora, pan jednatel mi řekl ať pošlu všechny materiály, že se na to podívá. Uteklo 10 dní a nic se neděje. Poradíte jak se můžu bránit a jestli se vůbec mám jak bránit?
Předem děkuji za odpověď V. G.
 
Zdravím Vás, zde záleží na znění smlouvy o zprostředkování prodeje nemovitosti s realitní kanceláří a dále záleží i na znění samotné kupní smlouvy. Osobně bych však raději tuto daňovou exekuci správci daně (finančnímu úřadu) uhradila a tímto bych docílila zastavení daňové exekuce. Požadovanou částku bych osobně uhradila na pokladně příslušného finančního úřadu a to oproti potvrzení o úhradě dlužné částky.
Pracovník finančního úřadu zpočátku skutečně nemusel tušit o existenci daňového nedoplatku. Ono také záleží, zda tato daň byla uhrazena ve správné výši, a dále, zda byla uhrazena včas. Pokud by tato daň byla uhrazena v nesprávné výši, měl by Vám správce daně zaslat platební výměr na doplatek této daně. Pokud by daň byla uhrazena později, tak za pozdní úhradu daně nabíhají penále, a pokud je penále příliš nízké tak se správci daně ani nezobrazí, takže vše vypadá na první pohled v pořádku, i když to tak skutečně být nemusí, Proto bych dlužnou částku uhradila a ohledně dalšího postupu v této věci bych se poradila s advokátem, ke kterému si však vezměte veškeré podklady, tedy smlouvu s RK, kupní smlouvu a dále též i všechny listiny od finančního úřadu, a to včetně kopie daňového přiznání. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.