Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.912

Automobil odcizený před vyzvednutím z autoservisu - náhrada škody autoservisem

Odesláno: 
Otevřeno 1444 x
1 odpověď
 
Na jaře 2014 byl odcizen můj osobní automobil. Byl čerstvě po opravě, z opravny ještě nebyl vyzvednut. Autoopravna je malá, nemá vlastní parkoviště, a proto vůz po opravě zaparkovala na nedalekém veřejném parkovišti. Když jsem si vůz přišel vyzvednout, teprve jsme zjistili, že byl odcizen. Automobil měl zabezpečovací zařízení - zámek na řadící páku - ale autoopravna jej nepoužila. Automobil nebyl pojištěn proti odcizení.
Zaměstananec opravny vypovídal na policii v uvedeném smyslu, majitel autoopravny předběžně souhlasil s náhradou škody.
Policie po čase vypátrala pachatele, kteří automobil odcizili, a našla i zbytky automobilu. Jeden z pachatelů byl zadržen, druhý už byl ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost. Předpokládám, že pachatelé jsou nesolventní. Odcizili podobným způsobem desítky automobilů. Zbytky automobilu jsou na různých místech, neboť pachatelé auta rozebírali na součástky a ty prodávali.
Policie vydala několik rozhodnutí o vydání těch zbytků, které našla. Některé jsem si již převzal (dveře, autorádio), některé zatím ne (karoserie s motorem).
Mohu požadovat po opravně náhradu škody? Jak nejlépe a v jaké výši?
Moje představa je následující:
bazarová cena automobilu v době ukradení mínus peníze za prodej zbytků automobilu plus moje výdaje s tím spojené.
Toto jsem navrhl opravně, ale majitel se dotázal, z jakého titulu chci nahradit škodu za celý automobil, když mi byl policií vydán, a proč po něm vůbec něco chci, když jsem v dokumentech pro polici zaškrtl, že budu vymáhat škodu po pachatelích. Následně se mnou přestal komunikovat.
Prosím o radu jak dále postupovat.
 
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.

Zdravím Vás, bohužel se zabývám pouze exekucí, a nikoli občanským nebo trestním právem. Váš dotaz se týká náhrady škody, a to jak v trestním právu tak i v právu občanském, proto se obraťte na kolegy, kteří se zde zabývají občanským nebo trestním právem.