Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.911

Exekuce na odměnu zastupitele - může exekutor tuto částku zabavit také?

Odesláno: 
Otevřeno 1941 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda odměna zastupitele podléhá také exekučnímu příkazu a počítá s nezabavitelnou částí. Zastupitel, který pobírá měsíční odměnu 945 Kč čistého, dostal přednostní exekuční příkaz. Dle mého názoru výše nezabavitelné části je vyšší než čistá mzda, tudíž mu nic nebudeme srážet.
Mzdová účetní mi ale tvrdí, že celou jeho čistou odměnu mám zaslat exekutorovi. Prý jde o to, že nám přišel exekuční příkaz na srážky ze mzdy nebo z jiných příjmů a když je tam napsáno "z jiných příjmů", že se to chová jinak a že se mu tedy strhne celá částka. Zastupitel je OSVČ. Prosím o radu. Děkuji.
 
Zdravím Vás, je pravdou, že OSVČ má výpočet nezabavitelné částky trochu modifikovaný, nicméně vždy musí zůstat nezabavitelná částka. Podle mého názoru nelze z odměny ve výši 945, - Kč provádět ani srážky ze mzdy ani srážky z jiných příjmů, neboť odměna nedosahuje ani nezabavitelné částky ze mzdy nebo jiného příjmu.
Jiná situace by byla v případě, že by tento zastupitel, který má srážky ze mzdy byl současně i zaměstnancem úřadu. V tomto případě by bylo možné mzdu a odměnu sečíst a srážky provádět ze součtu těchto částek, neboť by byly prováděny jedním plátcem mzdy.