Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.635

Pronájem domu nájemcům v exekuci - hrozí exekuce nemovitosti pronajímatele?

Odesláno: 
Otevřeno 1443 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pronajali jsme byt manželům, kteří jsou v exekuci. Může exekutor i nějak "sáhnout" na náš dům, který jsme jim pronajali? My v exekuci nejsme.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, na Váš dům, který je Vašim vlastnictvím exekutor nemůže, nicméně exekutor může zabavit i Vaše movité věci v domě, pokud bude přikročeno k exekuci prodejem movitých věcí povinného. V tomto případě by totiž mohly být i zabaveny Vaše věci (zařízení domu či bytu). V tomto případě by bylo nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je však nutné doložit vlastnické právo k věci, která Vám byla zabavena (o jejíž vyškrtnutí žádáte), a to doklady. Těmito doklady jsou např. faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrová, leasingová, …
Dále Vám doporučuji sepsat i čestné prohlášení, v němž bude uvedeno, který majetek v domě patří Vám a který povinným, pokud toto již není uvedeno v nájemní smlouvě. Podpis na čestném prohlášení by měl být úředně ověřen.
Pro úplnost uvádím, že návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu se podává do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí dozvěděl o zabavení jeho věci. Tento návrh je nutné podat exekutorovi, který vede exekuci na majetek povinného a věci zabavil.