Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.908

Jak zjistit současný stav exekuce - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 7610 x
5 odpovědí
 
Zdravím a mám dotaz.
Jak zjistit současný stav exekuce?
2011 nám zateplovali panelák a na následné úpravy v bytě jsem sjednal firmu. Vybrala zálohu, práci neprovedla-kolem 50.000 Kč a hrála si na mrtvého brouka. Sehnal jsem si vymahačskou firmu, které jsem dal plnou moc a dispoziční práva. Majitelka stavební firmy závazek uznala a slíbila splátkový kalendář, který nedodržela a vymahači začali jednat tak, že to šlo i k soudu, který vymahač vyhrál. To vše se tedy táhlo a 05/2014 byl vydán exekuční příkaz. Od té doby se nic neděje. Když se optám vymahače, tak mi odpoví, že majitelka stavební firmy "asi" nic nemá, když nejsou žádné zprávy od exekutora (jakoby se vymahač exekutora bál se ho optat, proč nejsou informace? ).
Když se optám exekutora, dostanu zprávu, že právo ve věci jednat má pouze vymahač. Proto se znovu ptám, když vymahač odpovídá vyhýbavě, jak získat info od exekutora, jak jsou věci daleko a případně, proč se nic neděje? Děkuji za případné rady a názory.
 
Zdravím Vás, mám za to, že pokud je oprávněným subjekt, jehož jménem můžete jednat Vy osobně, nebo kolektivní orgán, např. společenství vlastníků, jehož jménem může jednat výbor společenství vlastníků a Vy jste členem výboru, tak zde záleží i na tom, kolik členů výboru může jednat navenek, zda jeden, či vždy dva společně. Pokud by mohli jednat dva členové výboru jménem SV a SV by bylo oprávněným, tak dle mého názoru by Vám měl exekutor sdělit jaká je aktuální dlužná čáatka a kolik peněz již bylo vymoženo, a to na základě písemné žádostí podepsané dvěma členy výboru. Exekutor tyto informace může pochopitelně poskytnout i Vašemu zmocněnci, tedy jak Vy ho zde nazýváte "vymahač". Nicméně pokud se i nadále nebude nic dít, můžete zkusit podat návrh na změnu exekutora v souladu s ust. § 44b exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh odůvodněte např. tím, že exekutor s Vámi nekomunikuje a Vy nevíte kolik bylo aktuálně vymoženo, případně, že Vám nejsou poukazovány žádné peníze a nemáte k dispozici žádné informace o průběhu exekuce. Zde pouze upozorňuji na skutečnost, že právo na informace od exekutora mají pouze účastníci řízení a jejich zmocněnci, tedy oprávněný, povinný, (manžel povinného) a jejich zmocněnci, nikdo jiný. Dále též i orgány Exekutorské komory ČR. Je-li oprávněným jiný subjekt SV, bytové družstvo, tak právo na informace o průběhu exekuce mají orgány, které jménem SV či bytového družstva jednají navenek, ale tyto orgány musí jednat způsobem jaký je uveden v obchodním rejstříku, jinak exekutor nemusí tyto informace poskytnout. Dále též můžete i vypovědět plnou moc onomu "vymahači" a pak bude mít právo na informace o průběhu exekuce právo přímo oprávněný a exekutor bude muset nadále komunikovat přímo s oprávněným a nikoli s jeho zmocněncem.
 
Zdravím Vás a děkuji za radu, ze které jsem chytrý jen částečně. Asi jsem se špatně vyjádřil, protože tu nejde o vlastníka nemovitosti, ani SV. Že se zateplení týká družstevního domu je jen vedlejší záležitost. Já situaci interpretoval tak, jak se ve skutečnosti stala. Abych uvedl věc do jiného světla, dovolím si tentokrát vypustit informaci, že šlo o zateplení domu a zkuste se na to podívat z jiného úhlu-řeknu to tedy jinak. Měl jsem pozvanou stavební firmu do bytu, co si vzala zálohu a práci neodvedla. S vymahačskou firmou jsem podepsal smlouvy, kde jsem jí dal plné moci a dispoziční práva k řešení záležitosti. Vymahač nabídl stavební firmě splátkový kalendář, co majitelka uznala a podepsala, že dluh uznává, ale tím to skončilo-ke splácení nedošlo. Vymahač začal jednat tak, že to šlo i k soudu, který vymahač vyhrál. Na základě plných mocí se jednalo o spor mezi vymahačem a stavební firmou, co soud řešil. To vše se tedy táhlo a vloni v květnu 2014 byl vydán exekuční příkaz-a od té doby se nic neděje. Když se optám vymahače, tak mi odpoví, že majitelka stavební firmy "asi" nic nemá, protože nejsou žádné zprávy od exekutora. Když se optám exekutora, dostanu zprávu, že právo ve věci jednat má pouze vymahač, protože ten je oprávněný. Jak dostat informace, když vymahač se tomu vyhýbá a exekutor mě posílá za vymahačem?
Nyní takto podaná informace vylučuje družstvo i SV a přestávají mě Vaše informace mást. Myslím si, že exekutor svým způsobem jedná správně, protože soud vydal rozsudek, než byla exekuce vyhlášena ve sporu mezi vymahačem a stavební firmou a oprávněným je tedy vymahač, ikdyž se jedná o financ můj. Až druhá věc je, že mám smlouvu s vymahačem já. Proto si nedokážu představit, že bych měl já žádat o změnu exekutora, když v rozsudku stojí vymahač jako oprávněný. Navíc podklady k soudu jsou ve vlastnictví vymahače. Vymahač je z jiného okresu-to bych měl přijít na okresní soud sousedního okresu a žádat tam, že vloni v asi březnu vymahač vyhrál soud, když nemám ani číslo jednací? Všechny dosud získané informace mám od vymahače zprostředkovaně. Mám jít na vedlejší okresní soud, nebo svůj okresní soud, nebo okresní soud stavební firmy? Za ty roky se majitelka stavební firmy přestěhovala do hlavního města. Z jakého titulu mám já žádat o změnu exekutora? Oprávněným je vymahač! A hlavně-kde bych měl o to požádat? Zdá se mi pak nesmysl vymahači vypovědět uzavřené smlouvy-soud už skončil a nabyl právní moci, kdy si myslím, že se se mnou nikdo na soudech, nebo exekutorské komoře nikdo bavit nebude, protože, jak znovu podotýkám, všude figuruje vymahač. Jak získat informace od exekutora? Mám totiž bezdůvodné podezření, že exekutor cosi vymohl (ikdyby vše) a poslal to vymahači-tam cifra, o kterou se v soudním líčení jednalo, tak stoupla z původních asi 50.000 na 120.000Kč. A vymahač, protože nemám páky, jak si to ověřit, tak zapírá, že v exekuci bylo cokoliv vymoženo-a já mám po srandě. Děkuji za ochotu mi poradit. Pěkný den.
 
Zdravím Vás, skutečnosti, které jste zde nyní uvedl výrazně mění situaci. Otázkou je jaké smlouvy byly uzavřeny mezi Vámi a oním vymahačem, pokud to byla smlouva o postoupení pohledávky, tak je již tato věc vyřešena. Vy byste měl dostat úplatu za postoupenou pohledávku, na které jste se ve smlouvě o postoupení pohledávky dohodli a dál už tato věc není Vaše starost.
Navíc i kdyby smlouva o postoupení pohledávky uzavřena nebyla byl účastníkem řízení onen "vymahač" a stavební firma, takže exekuční titul má v rukou "vymahač" a nikoli Vy. Proto Vám žádný exekutor neposkytne informace o stavu exekuce, neboť Vy sám nejste účastníkem řízení, tedy nejste ani oprávněný, ani povinný a exekutor se s Vámi nebude o ničem bavit, to samé platí i o soudech, Vy sám jste nebyl účastníkem soudního řízení, nebyl jste ani žalobcem ani žalovaným.
Pokud máte podezření na to, že se onen "vymahač" na Váš úkor obohatil nebo získal na Váš úkor neoprávněný majetkový prospěch, bude nutné prostudovat všechny smlouvy a listiny, které jste s oním "vymahačem" uzavřel a eventuálně se o těchto věcech poradit i s advokátem. Pro úplnost dodávám, že pohledávka po soudním řízení a zejména v exekučním vymáhání se vždy výrazně navýší, a to mimo jiné o náklady soudního řízení (soudní poplatek, náklady právního zastoupení oprávněného před soudem, náklady právního zastoupení oprávněného v exekuci, náklady a odměna exekutora a dále též příslušenství, což jsou úroky z prodlení a eventuálně i smluvní pokuta).
 
Dobrý den a děkuji-ted jste uhodil hřebík na hlavičku a porozuměl zcela situaci. Pohledávka postoupena nebyla-já mu ji už zpočátku chtěl odprodat-odmítl z titulu, že si není jistý, nakolik by byla pro vymahače tato pohledávka lukrativní, když je dost nejistý výsledek. Tak se podepsaly "papíry", kde se m. j. i zavazuje mě o stavu informovat a při dosažení "cíle" se se mnou i "vyrovnat". Ano, exekuční titul má v rukou vymahač, kdy jsem nebyl účastníkem řízení!
Takže jsem celkem v obraze tímto Vaším upřesněním, tedy Vám moc děkuji a přeji hodně úspěchů ve Vaší důležité práci.
 
Zdravím Vás, pokud se "vymahač" zavázal Vás o stavu věci informovat a při dosažení "cíle" se s Vámi i vyrovnat, tak je nutné zjistit, co je oním "dosažením cíle" a eventuálně se v této věci můžete i obrátit na advokáta, který by Vás v této věci zastupoval, tedy proti onomu "vymahači". K advokátovi si však s sebou vezměte všechny listiny, které jste s oním "vymahačem" podepsal a dále též i listiny, které máte k této věci k dispozici. Kontakt na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Jsem ráda, že Vám informace v odpovědi pomohli, proto jsme tady. Kdybyste cokoli v budoucnu potřeboval můžete se na nás obrátit.