Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.301

Exekuce manžela pro dluh bývalé manželky - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1552 x
1 odpověď
 
V roce 1992 jsem si pronajal nemovitost, ve které jsem vybudoval provozovnu a podnikám zde. V r. 1993 se mi podařilo ji odkoupit a tím byla zapsána do katastru na mne a mou tehdejší manželku, tedy stala se součástí BSM. V roce 1994 jsem se rozvedl a v roce 2001 jsem zjistil, že jsem se stal „spoludlužníkem“, vyplývajícím ze závazku mé bývalé manželky vůči OSSZ (neuhrazené pojistné za zaměstnance a penále) v celkové výši cca 534.000 Kč, který vznikl v době našeho manželství. Má bývalá manželka od roku 1996 žije trvale v USA, adresu jsem na OSSZ předal. Protože jsme nikdy se ženou nepodnikali společně, každý jsme měli svou firmu, nebyl jsem a nejsem ochoten její dluh přijmout za svůj a uhradit ho. Kromě toho ani nemám a nikdy jsem neměl tolik finančních prostředků. Díky tomu se celý problém táhne mnoho let. Nakonec bylo vydáno a do katastru nemovitostí zapsáno soudcovské zástavní právo na společnou nemovitost, proveden soudní odhad a v roce 2012 byla vydána dražební vyhláška. Smířil jsem se s tím, že o tuto budovu přijdu a budu tedy v podnikání pokračovat v jiné nemovitosti, kterou jsem koupil po rozvodu.
K mému překvapení však soud předal v březnu 2013 spis exekutorskému úřadu, o čemž jsem se dozvěděl až v srpnu 2013, kdy mi byl doručen exekuční příkaz již na cca 635.000 Kč a následně pak zřízeno exekutorské zástavní právo na veškeré moje nemovitosti. Chtěl bych se zeptat, jak je možné, že exekutor vydal zástavní právo i na nemovitosti, na které nebylo soudcovské zástavní právo vydáno. Jinak řečeno, zda má exekutor opravdu právo sebrat mi veškerý můj majetek. A pokud ano, prosím o radu, jak bych měl dál postupovat.
S tím souvisí můj další dotaz, zda je možné trvat na tom, aby celý případ byl řešen dle původního usnesení soudu, tedy výkon rozhodnutí prodejem budovy se soudcovským zástavním právem. Prostě vynechat exekutorský úřad. Považuji za nespravedlivé, abych přišel o vše z důvodů, které jsem nezavinil, a ani neměl jistotu, že dluh bude vyrovnán. Zmiňované nemovitosti a další můj movitý majetek totiž nedosahují hodnoty, která by dluh pokryla.
V současné chvíli je exekuce zastavena, protože jsem se odvolal k soudu.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, obecně mohu říci, že toto je docela častý případ. Dluh vznikl za trvání manželství, tedy byl součástí BSM. Pokud jste BSM neměli zúžené jste tedy po právu spoludlužníkem, a tedy exekucí můžou být postiženy i Vaše další nemovitosti. Pokud exekuci vede exekutor může zatížit zástavním právem veškeré nemovitosti dlužníka, pokud by byl prováděn soudní výkon rozhodnutí, tak se výkon rozhodnutí provede jen způsobem navrženým v návrhu na výkon rozhodnutí, který byl podán k soudu. Abych věděla jak je to přesně ve Vašem případě je nutné vědět, zda jste měli smluvně zúžené BSM a dále by bylo nutné nahlédnout do exekučního spisu u soudu a do spisu u soudního exekutora, potom by bylo možné učinit závěr ohledně oprávněnosti či neoprávněnosti exekuce. Proto bude nejlepší, pokud se s touto věcí obrátíte přímo na advokáta a vezmete s sebou veškeré doklady, které máte k této věci k dispozici. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora.cz a na stránkách http://www.cak.cz Pro úplnost uvádím, že od 14.5.2015 je velice výrazně omezena možnost exekučního postihu manžela povinného, a to v souvislosti s nálezem Ústavního soudu ČR, sp, zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, takže i tímto by se dalo eventuálně argumentovat. Také je otázkou jak zní exekuční titul, tedy rozhodnutí, které je exekučně vykonáváno. Dalším řešením je jít cestou podání insolvenčního návrhu, a to za předpokladu, že Vy sám jste v ůpadku, tedy, že máte více věřitelů a závazky déle než 30 dní po splatnosti. V tomto případě by byl prohlášen Váš úpadek a nemovitosti by se v exekuci po dobu trvání insolvenčního řízení neprodávaly. Insolvencemi se zde zabývá kolega, na kterého se můžete obrátit s žádostí o radu.