Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.490

Promlčená exekuce - je možné je vymáhat po promlčení?

Odesláno: 
Otevřeno 1667 x
1 odpověď
 
Dobry den,
Je mozne, aby exekutor zkousel vymahat dluh kdyz uz je exekuce neplatna treba promlcena nebo neprobehlo nic pres soud. a zda je mozne ze nektere exekuce proti me osobe nejsou vedeny na soude pod ktery spadam. a jaki se kdyztak branit kdyz by takova situace nastala? Dekuji.
 
Zdravím Vás, exekučním titulem, tedy rozhodnutím, které je exekučně vymáháno nemusí být jen rozhodnutí soudu tedy rozsudek nebo platební rozkaz, ale i rozhodčí nález, platební výměry od finančního úřadu, zdravotní pojišťovny, správy sociálního zabezpečení. Zejména u smluv je důležité dávat pozor, zda v nich není obsažena tzv, rozhodčí doložka, která svěřuje řešení sporu ze smlouvy nikoli soudu, ale rozhodci. Rozhodčí řízení končí vydáním rozhodčího nálezu proti kterému není odvolání přípustné.
Když by nastala situace, že by proti Vám byla vedena exekuce a Vy byste neměl v ruce rozhodnutí, na základě kterého je exekuce vedena tak můžete podat návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V návrhu na zastavení exekuce je nutno uvést, že rozhodnutí, na základě kterého je nařízena exekuce dosud není vykonatelné, protože Vám nebylo řádně doručeno. Tato informace bude prověřena a pokud bude pravdivá bude exekuce proti Vám zastavena, protože nelze vést exekuci na základě rozhodnutí, které není vykonatelné a nenabylo právní moci. Pokud by byla exekuce vymáhána na základě rozhodřího nálezu je možné zde rovněž uvést i to, že rozhodčí doložka je neplatná, a to zejména u spotřebitelských smluv, tedy u smluv, kda na jedné straně je podnikatel a na druhé spotřebitel. Soudy tyto věci často posuzují ve prospěch spotřebitele, nicméně nelze předjímat jek to skončí v konkrétní věci. Jedno je však jisté vždy, pokud by Vám vykonávané rozhodnutí nebylo doručeno, bude exekuce vždy zastavena. Kdybyste si nebyl jist není nic lepšího než vyhledat pomoc advokáta a vzít s sebou veškeré doklady, které máte k dané věci k dispozici. Kontakt na advokáty je možné nalézt na stránkách www. advokatikomora nebo na http://www.cak.cz.