Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.856

Ochrana majetku majitele bytu, domu ve kterém žije dlužník s exekucí - jak to udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1553 x
1 odpověď
 
Dobry den,
rad bych se zeptal, jakym zpusobem je mozne ochranit muj majetek v pripade, ze se na me adrese zdrzuje dluznik - moje mamka. Bydlim v pronajatem byte, kde je najemnu smlouva vystavena na me jmeno. Zajimalo by me, pokud se moje mamka, ktera bude mit hlaseny pobyt na mestskem urade muze zdrzovat na me adrese. Jelikoz ma mamka bohuzel dluhy, zajimalo by me, jestli muze exekutor dorazit na mou adresu, kde se mamka zdrzuje a zabavit muj majetek. Jedna se mi predevsim o vybaveni domacnosti, jako je nabytek a elektronika. Od vsech kusu meho majetku mam samozrejme ucty/faktury vystavene na me jmeno. Rad bych se tez zeptal, jestli ma exekutor v tomto pravo vniknout do meho bytu bez me pritomnosti?
Velice vam dekuji za pomoc.
 
Zdravím Vás, exekutorský vykonavatelé mohou přijít kamkoli, když zjistí, že se tam dlužník zdržuje a že by zde tedy mohl mít majetek podléhající zabavení. Abyste ochránil svůj majetek před zabavením je nutné mít od Vašeho majetku doklady, prokazující, že jste vlastníkem tohoto majetku, tj. faktury, dodací a záruční listy, kupní smlouvu, darovací smlouvu, smlouvu o úvěru, smlouvu o spotřebitelském úvěru, eventuálně i nájemní smlouvu, kde bude vymezen majetek pronajímatele a majetek Váš. Dále můžete Vy i Vaše maminka sepsat čestná prohlášení, ve kterém Vy uvedete co všechno je v bytě či domě Vaše, co je maminky a co je pronajímatele. Toto čestné prohlášení opatřete úředně ověřeným podpisem. Vaše maminka by měla rovněž sepsat čestné prohlášení, ve kterém by uvedla, který majetek, je její. Toto čestné prohlášení, ať Vaše maminka rovněž opatří úředně ověřeným podpisem. Mám za to, že toto by mohlo Váš majetek před exekutory ochránit. Pro úplnost uvádím, že majetek nepodléhající zabavení je upraven v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by byl zabaven Váš majetek nebo majetek pronajímatele bylo by nutné podat do 30 dní ode dne, kdy se vlastník zabaveného majetku o jeho zabavení dozvěděl návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu podle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.).
K poslední části dotazu uvádím, že pokud bude někdo doma a bude mít od bytu či domu klíče je povinen tam vykonavatele vpustit. Mám za to, že pokud by nikdo nebyl doma, vykonavatel by musel odjet a přijet v jiný den. Sám do bytu či domu vniknout dle mého názoru nemůže, neboť by způsobil škodu majiteli bytu, který v tomto případě není ani povinný.