Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.202

Manželé spolu dlouhodobě nežijí, manželka udělala dluhy - jak se může bránit manžel?

Odesláno: 
Otevřeno 1946 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
manželka se kterou jsem se zatím nerozvedl, ale 15 let s ní nejsem v kontaktu, udělala dluh na zdravotním pojištění 50.000 Kč a penále 130.000 Kč. Exekutor mě jako manžela zahrnul do exekuce po několika letech. V příkaze byly sděleny pouze tyto částky.

Dotazy:
1. Je tento typ dluhu součátí SJM nebo by bylo možné dosáhnou vyloučení z SJM?
2. Pokud nejde vyloučit dluh, je šance vyloučit alespoň penále?
3. Penále se zdá extrémně vysoké - VZP asi chtělo vydělatna penále, když částku dluhu nevymáhala několik let. Z příkazu je zřejmé, že platební příkaz byl na tu částku v roce 2011. Pokud je domněnka správná, dalo by se vyčíslené penále napadnout pro liknavost k řešení dluhu ze strany VZP?
4. Není protiústavní to, že po zahájení exekuce už nemá ani manžel možnost splatit dluh a zažádat u VZP o odpuštění penále?
5. Je normální, že mám zaplatit přes exekutora dluh VZP a přitom nemám právo u VZP požadovat informace o okolnostech vzniku dluhu (kdy, výpočet penále a pod.) bez zplnomocnění manželky?
Předem děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, mám za to, že s účinností od 14.5.2015 je omezen exekuční postih manžela povinného, což vyplývá z nálezu Ústavního soudu pod sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Mám za to, že tento nález platí pro všechny exekuce, tedy i pro exekuce vedené VZP ČR. Exekutoři již běžné ruší exekuční příkazy k přikázání pohledávky z účtu povinného a rovněž i exekuční příkazy k srážkám ze mzdy manžela povinného.
K Vašim dotazům uvádím, že mi není známo, zda jste neměli před vznikem dluhu mamželky u VZP ČR zúžené SJM. Zdravotní pojištění platí většinou podnikatelé a živnostnící a nikoli běžní zaměstnanci, proto se jedná o dluhy z podnikání. Pokud jste dal souhlas k použití majetku v SJM do podnikání manželky, lze i tento dluh považovat za SJM, v opačném případě by se dle mého názoru jednalo spíše o výlučný dluh Vaší ženy. K dotazu na vyloučení tohoto dluhu ze SJM uvádím, že toto již nelze, neboť tento dluh je již exekučně vymáhán.
K možnosti požádat o snížení penále uvádím, že toto zkusit pochopitelně můžete, ale o snížení penále musí požádat Vaše žena, neboť se jedná o její dluh a nikoli o dluh Váš. Mám však za to, že aby měla tato žádost naději na úspěch je nutné, aby byla uhrazena, alespoň dlužná částka, a to celá, tj. 50.000,- Kč je nutné uhradit, pak může Vaše žena požádat o snížení či prominutí penále. O tom rozhoduje VZP ČR, na prominutí či snížení penále není právní nárok.
K dalším dotazům uvádím, že účastníkem řízení je Vaše žena, manžel povinného je pouze vedlejším účastníkem, proto bude VZP ČR komunikovat zejména s ní a s Vámi už tak moc ne, proto po Vás chtějí i plnou moc, protože to požaduje zákon o ochraně osobních údajů a oni se tak brání proti zneužití informací poskytnutých třetím osobám mimo účastníků řízení. Až budete mít plnou moc od manželky budete moci nahlédnout i do spisu u VZP ČR, a to jako zástupce manželky v této věci.
 
Zadával jsem tento dotaz.
Upřesnění: jednalo se o dluh na zdr. pojištění jako OBZP.
Není mi zcela jasná odpověď na bod 1.
Zákon č. 89/2012 Sb. Občanský zákoník (dále „OZ“) poskytuje vůči dluhům v SJM podepsaným jen jedním z manželů částečnou ochranu už za manželství v  § 732:
Zkráceně "Společné jmění může být postiženo jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno podle § 742. To platí v případě jde-li o dluh z protiprávního činu jen jednoho z manželů."
Není neplacení zákonem nařízeného zdr. pojištění takovým protiprávním činem?
 
Zdravím Vás, abych Vám mohla zcela upřesnit odpověď na Váš dotaz, bylo by vhodné položit znovu i celý dotaz a nikoli jen jeho část. Nicméně mám za to, že povinnost hradit zdravotní pojištění se týká zejména OSVČ, a osob, které samy zaměstnávají zaměstnance. Dále by bylo vhodné vědět, zda jste v době vzniku pohledávky měli zúžené SJM či nikoli, popřípadě tak, že do SJM nepatří majetek a dluhy z podnikatelské činnosti, což by také mělo vliv na odpověď na dotaz.
Ano kolega má pravdu v tom, že ust. § 732 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, v platném znění, (dále jen OZ) skutečně chrání druhého manžela bez jehož souhlasu na sebe druhý manžel převzal dluh a zatížil takto SJM. Nicméně tento druhý manžel v tomto případě musí svůj nesouhlas s tímto dluhem projevit vůči věřiteli bez zbytečného odkladu po vzniku dluhu. Zde je otázkou, zda je povinnost druhého manžela hradit zdravotní pojištění tímto dluhem. Proto zde záleží i na tom, zda máte zúžené SJM či nikoli. V případě povinnosti hradit zdravotní pojištění se jedná přímo o zákonnou povinnost, a tedy i druhý manžel měl vědět o tom, že tato povinnost druhému manželovi vznikla. Jiná situace by byla v případě, kdyby druhý manžel toto pojištění nehradil a druhý manžel o této skutečnosti neměl tušení.
Kolega má pravdu i v tom, že na tento případ by dopadalo ust. § 742 OZ, o vypořádání SJM, v tomto ustanovení jsou vyjmenovány způsoby možného rozdělení SJM. Přednost zde má dohoda, dále následuje domněnka, že pokud se manželé nedohodnou jsou podíly obou stejné. Dále by se odčítaly dluhy vzniklé z viny jen jednoho manžela, což by byl i tento případ a k podílu by se přičítal majetek, který ve prospěch SJM získal každý z manželů. Takže je možné, že v případě rozdělení SJM by byl dluh manžela či manželky na zdravotním pojištěním jejím výlučným dluhem a Váš majetek by neměl být postihován. Je však otázkou jak by postupovali exekutoři v případě exekuce, tedy, zda by tuto právní úpravu respektovali.