Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.587

Nepřednostní pohledávky exekuce - srážky z platu, mzdy, stravenky GASTROPASS

Odesláno: 
Otevřeno 5478 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mému zaměstnavateli byli odeslány celkově tři nepředností pohledávky od exekutorů, mám čistou mzdu cca 25.000 Kč. Můj dotaz zní, jelikož jde o nepřednostní pohledávky, kolik mi zaměstnavatel strhne?
Může mi zaměstnavatel provádět srážku ze mzdy na odborové členství a stravenky? V podniku pobíráme GASTROPASSY, které zaměstnavatel doplácí, ale učetní mi tvrdí, že zbylou částku hodnoty stravenky musím doplácet hotově a nelze mi ji srážet ze mzdy. Předem děkuji za obě odpovědi L. Kazda
 
Zdravím Vás, zde záleží i na tom, zda máte manželku nebo děti. Pokud nemáte manželku ani děti musí Vám ze mzdy zůstat 12.236,- Kč u nepřednostní pohledávky, z toho částka 9.705,- Kč je z této mzdy zabavena bez omezení. Pokud byste měl manželku a neměl děti tak Vám musí ze mzdy vždy zůstat 13.766,- Kč. Pokud byste měl manželku a 1 dítě musí Vám ze mzdy zůstat částka ve výši 15.295,- Kč, pokud by děti byly 2 musí Vám být vyplacena část mzdy ve výši 16.825,- Kč.
Ohledně dotazu na stravenky a členství v odborové organizaci uvádím, že Váš účetní má nejspíše pravdu, protože tím, že Vám provádí srážky ze mzdy, poukazuje sražené peníze exekutorům a peníze, které Vám vyplácí Vám musí zbýt k úhradě Vašich životních potřeb, což je dáno zákonem. Proto Vám nemůže srážet ze mzdy další částky k úhradě stravenek a členství v odborové organizaci. Toto již musíte hradit Vy z části mzdy, která je Vám vyplacena po provedení srážek ze mzdy Vašim zaměstnavatelem.