Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.067

Exekuce na účet - zadržování peněz bankou

Odesláno: 
Otevřeno 1606 x
7 odpovědí
 
Pěkný den,
na svém účtu mám k dispozici několik tisíc, které samozřejmě pravidelně na účet přicházejí od zaměstnavatele. Chápu, pokud je zablokovaný účet, že nemám možnost s financemi disponovat, ale tohle z jejich strany správné jednání přece není. Banka totiž na exekuční příkazy nereaguje. Jak mohu správně postupovat. Banku jsem již upozornila na věc emailem, že mi činí v tomto směru problémy. Jak se tedy bránit, děkuji.
 
Zdravím Vás, o jaký účet se jedná - podnikatelský nebo osobní. Pokud se jedná o účet podnikatelský tak Vám banka vyplatí mzdu pro Vaše zaměstnance, a to oproti doloženému vyúčtování s čestným prohlášením, že se jedná o podnikatelský účet. Přičemž peníze na výplaty mezd či platů zaměstnanců podnikatele již nelze z tohoto účtu v souladu s ust. § 304a odst. 1 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) hradit, a to až do konce exekuce, resp. do zrušení exekučního příkazu přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Pokud se jedná o osobní účet, tak máte právo požádat v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tyto peníze Vám budou na základě Vaší žádosti vyplaceny. O výplatu nezabavitelné částky však můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit. Pokud je problém jinde, je nutné kontaktovat exekutora, který exekuční příkaz vydal a problém s bankou řešit v součinnosti s exekutorem.
 
Problém je jinde, nedochází k platbám exekucí. Může mi někdo vysvětlit, jak je to možné, když na účtu peníze jsou?
 
Zdravím Vás, je otázkou, zda exekuční příkaz k přikázání pohledávky nabyl právní moci. Pokud ne, tak se čeká až tento bude pravomocný. Následně by tedy již měly být peníze z účtu strženy na úhradu exekuce (exekucí). Pokud by se tak nestalo bude nutné za účelem řešení tohoto problému spolupracovat s exekutorem, a to minimálně jej o této skutečnosti informovat. Další možností je, že peníze z účtu si nejdříve strhne exekutor na úhradu svých nákladů, tj. nákladů exekuce a odměny exekutora. I toto bývá dost obvyklý jev, protože exekutoři nechtějí pracovat zadarmo. Takže bych se na tuto věc určitě zeptala exekutora, který exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného vydal a s ním bych celou věc řešila.
 
Dá se v bance třeba uplatnit příkaz k úhradě, který mi exekutor doručil na adresu. A když ano, jak postupovat?
 
Zdravím Vás, mám za to, že nikoli. Banka Vám může ze zákona vyplatit pouze onu nezabavitelnou částku v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč, a to navíc pouze jedenkrát za celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. Nicméně do banky s tímto příkazem zajít můžete a můžete se na to zkusit zeptat, nicméně mám za to, že Vám s největší pravděpodobností nevyhoví.
 
Pro Vaši informaci. S bankou komunikuji emailem, nemají s tím sebemenší problém. Proč se tak nechová i exekutor, když člověk má zájem na tom svoje dluhy a nejen své uhradit. A jak najít společné řešení. Na druhé straně jsem žádnou odezvu nikdy neměla. Přijde mi, že spíše není veřejnost vůbec informovaná. V životě se může přece stát věcí…
 
Zdravím Vás, dále je také možné zkusit se s exekutorem dohodnout za jakých podmínek by byl ochoten účet odblokovat, tedy exekuční příkaz zrušit. Obvykle je to podmiňováno uzavřením splátkového kalendáře. Bohužel máte pravdu v tom, že život je pestřejší než právní úprava. Dále se také můžete zkusit s tímto dotazem obrátit rovněž na Exekutorskou komoru ČR a počkat co Vám odpoví a na základě této odpovědi situaci řešit.