Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.707

Exekuce manžela pro dluh bývalé manželky (manželé spolu nežili) - dluh v manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1646 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
S manželem jsme 2007-2015, 2011-2015 žijeme u mé dcery v baráčku. Manželovi začali v práci strhávat pohledávku po bývalé manželce, která si vzala půjčku a má na něj ručitele. Manžel tvrdí že o tom nevěděl, když spolu už nežili, ale nebyl rozvedený. Bývalá manželka žije v cizině a mají spolu dvě dospělí děti. Mám dotaz na koho se převede dluh v případě, když ho nebude moc manžel splácet, zda nepodat na bývalou manželku trestní oznámení a jestli dcera nepřijde o baráček když v něm oba žijeme.
Děkuji za každou radu a pomoc.
 
Zdravím Vás, pokud je nemovitost Vaší dcery, tedy Vaše dcera je zapsána jako vlastník v katastru nemovitostí, tak se nemusíte obávat, že by Vaše dcera o tuto nemovitost tzv. "přišla". Nestane se tak, protože Vaše dcera není povinnou v této exekuci. Pokud Vám Váš manžel říká pravdu a jeho bývalá žena jej uvedla jako ručitele bez jeho vědomí, tak musela v žádosti o úvěr či půjčku i falšovat podpis Vašeho manžela. Potom by se skutečně mohlo jednat o naplnění skutkové podstaty trestného činu, a to např. podvodu.
V případě exekuce je velice důležité vědět jak zní rozhodnutí na základě, kterého je vymáhána pohledávka z titulu ručení po Vašem manželovi. Pokud je toto rozhodnutí jen proti Vašemu manželovi jako ručiteli, bude muset tuto pohledávku exekutorovi splácet a na bývalou manželku, za předpokladu, že Vám říká pravdu eventuálně podat trestní oznámení. Otázka na koho se tato pohledávka převede v případě, že ji manžel nebude platit tak uvádím, že patrně na nikoho. Exekutor by v tomto případě zvolil i jiné způsoby provedení exekuce, jako např, srážky ze mzdy manžela, tzv. blokace účtu Vašeho manžela, exekuce prodejem movitých věcí povinného (manžela, .). Takže bych v prvé řadě kdybych byla Vaším manželem nahlédla do exekučního spisu a pořídila si kopii rozhodnutí (rozsudku, platebního rozkazu, rozdhodčího nálezu), na základě, kterého je tato pohledávka po Vašem manželovi vymáhána. Pokud se zjistí, že toto rozhodnutí nebylo manželovi doručeno, ať neprodleně podá návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písem. a) občanského soudního řádu a uvede zde, že mu exekuční titul nebyl doručen a proto se tedy nestal ani vykonatelným. Tuto skutečnost by měl Váš manžel i doložit důkazně, takže doporučuji i ofotit doručenku, kterou bylo toto rozhodnutí doručováno Vašemu manželovi, pokud to bude obálka, ať si ofotí i její druhou stranu.