Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.956

Vylučovací žaloba (zabavení věcí nedlužníka) - vzor, koho žaloba (exekutora nebo dlužníka)?

Odesláno: 
Otevřeno 3442 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
podala jsem návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu exekuce. Byl zabaven můj majetek, nikoliv majetek dlužníka. A světe div se, návrh zamítli. Proto se tedy chystám podat vylučovací žalobu. Samozřejmě je mnoho vzorů na Internetu, ale některé se značně liší, mohla byste mi poslat nějaký odkaz? Je pravda, že žalovaný je věřitel, nikoliv exekutor? A já jsem byla přítomna u exekuce. K zabavené věci, mám doklad se jménem, ale je tam jméno mého otce. Mám tedy sepsat darovací smlouvu a notářsky ověřit podpis, nebo má žalobu podat otec? Nechtěla bych otce do toho příliš tahat, je tedy i jiná možnost?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, vzor vylučovací žaloby naleznete na našem webu zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html

Je možné, že exekutor Vašemu návrhu nevyhověl, neboť doklad, který jste exekutorovi zaslala je na jméno Vašeho otce. Proto si exekutor může myslet, že zabavená věc není Vaše, ale Vašeho otce. V tomto případě by tedy právo podat žalobu svědčilo Vašemu otci, a to pouze za předpokladu, že Vás otec podal do 30 dní ode dne, kdy se o vyškrtnutí věci dozvěděl návrh na její vyškrtnutí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Pokud tato lhůta neuplynula, použijte jako vzor Váš návrh, ale jako navrhovatele tam uveďte Vašeho otce a otci jej dejte podepsat.
Dle mého názoru nemá smysl sepisovat darovací smlouvu ani čestné prohlášení, neboť exekutor ve svém vyjádření k žalobě uvede, že se jedná o ryze účelové kroky a pro nezúčastněného člověka to tak skutečně i vypadá. Popřípadě se můžete v této záležitosti zkusit obrátit na advokáta. Kontakt na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější zprávy.