Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.359

Exekuce manžela a bankovní účet nevlastní nezletilé dcery - může exekutor zabavit peníze na účtu nevlastní nezletilé dcery?

Odesláno: 
Otevřeno 1469 x
1 odpověď
 
Můj bývalý manžel má exekuci na výživné a oženil se. Jeho současná manželka má z předchozího manželství dceru. A ta má účet v bance, protože je ještě nezletilá, tak její matka má plnou moc disponovat s penězi na účtu. Může na tento účet exekutor a za blokovat ho? Děkuji.
 
Zdravím Vás, exekutor má právo exekučně vymáhat pohledávku pouze z majetku povinného a nikoli z majetku třetích osob odlišných od povinného. Tedy ve zkratce řečeno, exekutor v žádném případě nemůže zablokovat účet dcery současné manželky Vašeho bývalého manžela, neboť by jednal v rozporu se zákonem. Výživné může být toliko vymáháno jen z majetku Vašeho bývalého manžela, neboť jen on je povinným. Pokud je dcera nezletilá může exekutor dluh na výživném vymáhat i formou pozastavení řidičského oprávnění Vašeho bývalého manžela, avšak jen za předpokladu, že řidičský průkaz nepotřebuje k výkonu povolání, tedy, pokud nepracuje jako řidič.