Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.408

Nařízená exekuce a dodatečná námitka promlčení dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1781 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
přítel má nějaké nesplacené závazky z roku 2000-2005, exekuční řízení bylo ale nařízeno až 2014, takže po promlčecí lhůtě. Avšak bohužel nepodal námitku promlčení
Může tak ještě učinit, přestože exekuční řízení už proběhlo a něco už zaplatil?
 
Zdravím Vás, zde je otázkou, nejen z jaké doby jsou nesplacené závazky, ale rovněž i, kdy byla vydána příslušná soudní rozhodnutí, která Vašemu příteli uložila, aby tyto nesplacené závazky z tohoto období uhradil a zejména, kdy tato rozhodnutí nabyla právní moci. Pokud rozsudek, platební rozkaz nebo jiné rozhodnutí, která příteli uložila zaplatit závazky z tohoto období nabyla právní moci až roku 2006, tak právo oprávněného vymáhat tyto pohledávky, jejichž úhrada byla Vašemu příteli uložena soudním rozhodnutím uložena, není promlčeno. Promlčecí doba v těchto případech činí 10 let od právní moci rozsudku. Navíc pokud Váš přítel již exekuce hradí a námitku promlčení nevznesl při první příležitosti, tak teď bych to již nedělala, protože když hradí tyto závazky tak se má za to, že tyto závazky uznává.
 
Moc děkuji za odpověď.
Mám ještě jednu otázku. Přítel má u VZP penále přes sto tisíc. Odjel do zahraničí a tvrdí, že to byl před odjezdem ohlásit, ale na pobočce nám řekli, že o tom nemají žádný záznam. Bohužel jsem nevěděla, že se dá požádat o prominutí penále a odvolací lhůtu jsme promeškali. Dá se nějakým způsobem ještě požádat o prominutí penále?
 
Zdravím Vás, mám za to, že požádat o prominutí penále můžete a bude na VZP jak tuto Vaši žádost posoudí. Rada pro příště, když budete chtít cokoli ohlásit na jakýkoli úřad tak doporučeným dopisem a kopii si uschovejte spolu s podacím lístek. Budete mít v ruce důkaz, že jste věc skutečně ohlásili. Mám za to, že při ústním ohlášení či oznámení, měla pracovnice VZP napsat záznam, který měla založit do spisu. Nyní již neprokážete, že tam přítel byl, a že danou skutečnost před odjezdem do zahraničí ohlásil.