Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.254

Doručování listin v exekuci - osoba bez trvalého pobytu, trvalého bydliště

Odesláno: 
Otevřeno 1924 x
3 odpovědi
 
Dobrý den paní magistro,
jsem právě ten typ člověka, který má bezdomovecký trvalý pobyt na městském úřadu. Bohužel mi zrušili trvalý pobyt, takže jsem skončil tak, jak jsem skončil. Manželce volal exekutor, který jí sdělil, že mám dluh u spol. Smart Capital a že ho vymáhají pro ně, že jsem si nepřebral ani jednu zásilku, pobyt mám na úřadu, takže je to můj problém a že ona, když je zaměstnaná, tak to musí platit za mně jako dluh vzniklý za trvání manželství v SJM. Podotýkám, že spolu nežijeme, já různě po známých, kamarádech a ubytovnách a ona taky jinde, ale ještě jsme pořád manželé. Ona jelikož dostala strach, tak to mým jménem začala platit a zasílat složenky měsíčně na alespoň minimální částku. Jenže zádrhel je v tom, že mi i když jsem psal na exekutorský úřad, ať mi zašlou nějakou listinu prokazující vymáhání mého dluhu, tak mi bylo řečeno, že se musí doručovat jen mně a ne na nikoho jiného, jenže mně není kam.
Je to nemorální a proti dobrým mravům, aby když jde o placení, tak to může kdokoliv, ale když jde o zaslání listin, tak to musí přímo na povinného. Poraďte mi prosím co dělat, jet do Přerova nemůžu, adresu na jakou vše zaslat nemám, aktuálně jsem u kamaráda, ale nevím na jak dlouho a ten si nepřeje, aby mu tam začala chodit moje pošta. Ale potřebuju nějaký doklad, za co vlastně manželka za mně platí dluh. A taky mi prosím poraďte proč by ona musela platit, když není účastníkem řízení a když nemá v ruce exekuční příkaz a nic dalšího… . "Jen vlastně ze zákona dluh vznikl za trvání manželství v SJM"… …
Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde jsou dvě řešení, buďto můžete jít nahlédnout do spisu u exekučního soudu, tj. , u soudu v jehož obvodu máte bydliště (trvalý pobyt), tedy na okrese, kde se nachází městský či obecní úřad u něhož máte zapsán trvalý pobyt. Právo nahlédnout do spisu máte, protože jste účastníkem exekučního řízení.
Dále se můžete zkusit dohodnout na poště, kam chodí písemnosti, že si pro ně budete cca třikrát týdně chodit, aby Vám je na poště doručovatelky schovávaly. Jedná se o domluvu, takže nárok na to nemáte.
K dotazu proč Vaše manželka nemůže nahlédnout do exekučního spisu uvádím, že osobně bych manželku do spisu nahlédnout nechala, neboť je stále manželkou povinného a Vaše exekuce ji tedy může potenciálně ohrozit, i když je pravdou, že od 14.5.2015 již výrazně méně, nicméně stále můžou Vaši ženu navštívit exekutorští vykonavatelé a zabavovat movité věci, s tím, že tyto věci jste nabyli v SJM a je tudíž možné je zabavit.
Bohužel praxe je velmi často taková, jak uvádíte, hradit peníze za povinného může kdokoli, protože exekutoři mají částečně vymožené plnění a je jim jedno, kdo jim peníze zasílá.
Mohu Vám ještě doporučit, abyste k exekutorskému úřadu, který vede exekuci podal návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost povinného. Řečeno slovy zákona, protože průběhu exekuce ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů. V tomto návrhu popište Vaši situaci (bezdomovec, s minimálními příjmy), jako důkaz přiložte např. i kopii rozhodnutí o přiznání sociálních dávek, např. životního minima a ostatních příjmů, pokud je pobíráte. Kopii občanského průkazu nepřikládejte, protože by mohlo dojít ke zneužití osobních údajů a exekutor ze své činnosti zná adresy obecních a městských úřadů (tedy ohlašoven) a čekejte jak bude o tomto návrhu rozhodnuto.
 
Dobrý den,
děkuji za odpověď, jen prosím ještě o radu, jde o EÚ Přerov a jak jsem slyšel od známých a kamarádů, kteří mají s tímto úřadem zkušenosti, každý mi radil, ať raději s nimi nejdu do žádného sporu, jako třeba žádat o zastavení exekuce, jelikož se prý s dlužníky moc nemažou. Tak mám z toho trošku strach s ohledem na manželku. Můžete mi ještě napsat, koho psát na složenky, jestli raději sebe anebo manželku???

Bohužel nemůžu jet na již zmiňovaný ex. úřad, je to pro mne finančně náročné a na poště, jak jste mi psala, jsem taky neuspěl, paní doručovatelky mi prý nemohou zásilky nechávat jen tak na poště.

A pak jste mi psali, že mohu nahlédnout u soudu, kde mám trvalé bydliště. Tzn. že může i manželka písemně požádat o zaslání listin u tohoto soudu??

Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je jedinou možností, abyste nahlédl do spisu u exekučního soudu, kde máte trvalý pobyt. Vás do spisu nahlédnout nechají, neboť jste účastníkem řízení. U Vaší manželky by záleželo na úvaze pracovníků soudu, ona totiž není přímým účastníkem exekuce, ale jen odvozeným, protože je Vaše žena, takže si nejsem jista, zda by i ona mohla do soudního spisu nahlédnout. Vás tam pustit musejí. Ohledně složenek, bych asi nic neměnila. Vaše manželka hradí dobrovolně, takže bez nátlaku. Na majetek Vaší manželky již exekutoři jít nemohou, s výjimkou movitých věcí (zařízení bytu či domu). S účinností od 14.5.2015 omezuje exekuční postih manžela povinného nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/2014 ze dne 31.3.2015.
Ve Vašem případě bych však návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojením s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu podala. Uvidíte jak bude o tomto návrhu rozhodnuto, je možné že Vám vyhoví a exekuce bude zastavena.