Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.246

Exekuce rodiče (otce, matky) - může exekutor zabavit majetek syna, dcery, potomka?

Odesláno: 
Otevřeno 2256 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám problém. Chci si koupit nemovitost, ale otec má obrovské exekuce. Bojím se, že když je splácet nebude, že mi exekutor mojí nemovitost zabaví. Má na to exekutor právo?
Bohužel otcovi exekuce jsou i na mojí matku. Pokud bude matka bydlet s se mnou může mi přijít exekutor zabavit majetek? Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, nemovitost si můžete klidně pořídit bez obav o to, že by Vám ji exekutor zabavil. Povinným je zde Váš otec a nikoli Vy. Jen se zeptám, zda jste Vašemu otci nedělala ručitele ve věci, která je vymáhaná exekucí. V tom případě by totiž mohla být tato pohledávka vymáhána i po ručiteli. Pokud jste otci neručila nebo neručíte, můžete být klidná.
Pokud by s Vámi bydlela Vaše maminka v nemovitosti, kterou byste si pořídila bylo by nutné od majetku, který je Váš mít co nejvíce dokladů, které prokazují Vaše vlastnické právo k tomuto majetku. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací listy, záruční listy, různé smlouvy - kupní, darovací, úvěrová, o spotřebitelském úvěru, o výpůjčce, … Dále by nebylo od věci sepsat i čestné prohlášení, kde by každá z Vás uvedla jaký majetek v nemovitosti komu patří. Čestná prohlášení je nutné opatři úředně ověřenými podpisy, toho, kdo je sepsal. Jen se zeptám, zda jsou Vaši rodiče stále manželé a pokud ano, zda Vám je známo, že by Vaši rodiče uzavřeli dohodu o zúžení společného jmění manželů (SJM). Pokud jsou Vaši rodiče rozvedení, je důležité vědět, zda otcovy problémy s exekucemi byly již za trvání manželství. Pokud ano bylo by lepší se chránit a opatřit co nejvíce dokladů od Vašeho majetku. Pokud ne, tak může být klidná i Vaše maminka. Pro úplnost pouze uvádím, že ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) upravují věci, které by exekutoři zabavovat neměli. Pokud by se tak stalo bude nutné podat návrh námitky proti soupisu. Pokud by exekutor zabavil Vaše věci bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to do 30 dní ode dne zabavení věcí exekutorem.