Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.134

Exekuce na členská práva v bytovém družstvu - jak požádat o odblokování exekuce a možnost nakládat s členskými právy?

Odesláno: 
Otevřeno 1815 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to v případě exekuce, když mám členská práva v bytovém družstvu a neumožní mi s nimi již nakládat. Dluhy jsou vysoké, mohu se nějak bránit, abych si je mohla sama prodat a poplatit tím větší část dluhu?
Navíc mne můj advokát mylně informoval, že družstevní být ani členská práva exekuci nepodléhají a já je díky tomu neprodala, co s tím mohu nyní dělat? Moc děkuji.
 
Zdravím Vám, možností je několik. Buď dluh uhradit, nebo najít kupce, který by byt spolu s členskými právy koupil. Pokud byste kupce našla, bylo by však nutné kontaktovat exekutora a prodej nemovitosti provést vždy v součinnosti s exekutorem. Popřípadě je možné se dohodnout i na splátkovém kalendáři. Splátky však musíte navrhnout přiměřené Vaší situaci, neboť kdybyste je včas nesplácela hrozila by zde exekuce, a to i prodejem členských práv. Zde však nevím, zda není exekuce prováděna i jiným způsobem, např. srážkami ze mzdy či jiných příjmů, prodejem movitých věcí, . Popřípadě můžete zkusit podat i návrh na povolení oddlužení, čímž byste dosáhla toho, že by byt nebyl dražen. Kdybyste měla nízké příjmy je potřeba se domluvit s někým, kdo by byl ochoten Vám vypomoci, a to tak, že by Vám na základě darovací smlouvy v pravidelných měsíčních splátkách po dobu 5 let hradil částku v takové výši v jaké byste podmínky oddlužení splnila. Na insolvenci a osobní bankrot se však raději zeptejte kolegů, kteří zde mají insolvenci na starosti, protože já řeším exekuce.