Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.042

Dluh vzniklý před manželstvím a exekuce na manželku

Odesláno: 
Otevřeno 1468 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
už jsem Vám sem dvakrát psala, po vaší odpovědi jsem se rozhodla že udělám vypsaní věcí z exekuce. Pátrala jsem ještě ohledně exekuce manžela a zjistila jsem podrobnější věci, nevěděla jsem kdy přesně vznikla.
Můj manžel si vypůjčil 2006 výčepní zařízení od Plzeňského Prazdroje, poté porušil smlouvu a ke dni 1.4.2009 odstupuje Prazdroj od smlouvy a chce vrátit vypůjčené věci 31.5.2009. Brala jsem si manžela v únoru 2009.
Přišli k nám teď exekutoři vymáhat tento dluh, zabavili mi věci, které jsem si koupila v době manželství, mám od toho doklady, vzali mi i porcelán který jsem dostala od mých rodičů.
Co to pro mě znamená, když jsi to vypůjčil před manželstvím ale smlouva byla ukončena kdy jsme byli už manželé. Na zabavené věci nemám tedy už nárok? Když jsem je kupovala za manželství? Jak mám dokázat že jsem dostala od rodičů porcelán?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, ono je také otázkou, kdy byla exekuce nařízena. V tomto případě je pravdou, že daná smlouva sice byla uzavřena před manželstvím, k odstoupení od smlouvy již došlo v době trvání manželství a exekučně vymáhaná pohledávka tedy s největší pravděpodobností již souvisí s nároky z odstoupení od smlouvy. Tedy exekučně vymáhaná pohledávka s největší pravděpodobností vznikla již za trvání manželství. Nicméně budou-li Vaši rodiče ochotni, a to formou čestného prohlášení s jejich úředně ověřenými podpisy potvrdit, že porcelán darovali výlučně Vám, je šance, i když menší porcelán zachránit. Navíc můžete stále argumentovat i tím, že porcelánové nádobí tvoří obvyklé vybavení domácnosti, které nepodléhá zabavení v souladu s ust. § 321 občanského soudního řádu. Do návrhu rovněž napište, že k porcelánu máte osobní vztah, neboť se jedná o dar od rodičů, který jste dostala k nějaké významné příležitosti (např. sňatek), a proto je jeho zabavení rovněž i v rozporu s dobrými mravy, což je další argument pro Vás v této věci. Takto však můžete argumentovat i u ostatních věcí. Uvidíte jak exekutor rozhodne. V nejhorším případě bude nutné podat žalobu o vyloučení věcí ze soupisu, a to do 30 dní ode dne, kdy by Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí exekutora.
 
Zapomněla jsem to sem napsat, Plzeňský Prazdroj to začal řešit v roce 2010 kdy manžel to nezaplatil, takže exekuce mohla přijít cca do půl roku. V této době jsme už byli manžele.
 
Zdravím Vás, myslela jsem si to, z kontextu dotazu vyplynulo, že exekučně vymáhaná pohledávka vznikla za trvání manželství. V tom případě tedy platí to co jsem uvedla v předchozí odpovědi, na kterou tímto odkazuji.