Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.687

Exekuce všech peněz na bankovním účtu vč. nezabavitelného životního minima

Odesláno: 
Otevřeno 1883 x
3 odpovědi
 
Dobrý den paní magistro,
příteli byla z jeho osobního účtu stržena veškerá finanční částka která na účtu byla. Nevěděl proč, když volal do banky, bylo mu sděleno, že se jedná o srážku ze strany exekutora, konkrétně pana Vrány z Přerova.
Nepřišla mu ani žádná informace o zahájení nějakého exekučního řízení nebo o nařízení exekuce. Což mi tedy přijde proti právní a vzhledem k tomu že jsem v minulosti pracovala na probační a mediační službě tuším pokud se nepletu, že exekutor může obstavit finance do nějaké částky. Mělo by dlužníkovi zůstat dvojnásobku životního minima.
Mohla by jste nám prosím poradit, jak máme v dané situaci postupovat?
Moc děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, to že exekutoři tzv. zablokují účty bez vědomí povinných je obvyklá praxe. Je to z toho důvodu, že kdyby exekutor oznámil povinnému, že hodlá zablokovat jeho účet, tak by došlo k tomu, že by si povinný vybral veškeré finanční prostředky, které na účtu měl a na exekutora by následně zbyl prázdný účet. Máte však pravdu v tom smyslu, že povinnému náleží nezabavitelná částka, která je rovna dvojnásobku životního minima jednotlivce, tedy ve výši cca 6.800,- Kč. Když Váš přítel zajde na pobočku banky u které je jeho účet postižený exekucí veden a banku v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádá o výplatu nezabavitelné částky, bude mu tato částka na základě žádosti vyplacena. Zde pouze dodávám, že požádat o výplatu nezabavitelné částky může Váš přítel pouze jedenkrát po celou dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by měl exekutor povinného poučit poté co mu bude exekuční příkaz o přikázání pohledávky z jeho účtu doručen. Proto bych Vašemu příteli doporučila, aby se dohodl se zaměstnavatelem nebo jiným plátcem mzdy nebo jiného příjmu, aby mu byla mzda vyplácena buď v hotovosti nebo poštovní poukázkou. Je možné, že kdyby se jednalo o jiného exekutora bylo by možné se dohodnout i na podmínkách, za kterých by byl exekutor ochoten účet tzv. odblokovat, ale v případě JUDr. Vrány si tímto nejsem jista.
 
Mockrát děkuji za odpověď,
na internetu jsem se dočetla že s prvním exekučním zásahem je exekutor povinen oznámit povinnému výši pohledávky a další skutečnosti. To se v našem případě doposud nestalo. Dále jsem se se dočetla na stránkách exekučního úřadu, že povinnému má přijít vyrozumění o zahájení ex. řízení kdy má 15 denní lhůtu k úhradě dlužné částky za sníženou sazbu ex. nákladů ve výši 50%. Přijde mi nefér a proti ústavní fakt, že přítel neví zač je exekučně stíhán a díky tomu se cítíme bezbranní se buď to bránit, nebo ochuzeni o možnost úhrady finančního zanedbání, které je teoreticky možné, jelikož přítel je OSVČ a podniká v kulturním průmyslu. Daně jsem mu začala dělat já a ty má v pořádku, jediné co mě napadá by mohlo být sociální pojištění, jelikož mu úřednice podali mylné informace ohledně nutnosti placení zrav. pojištění a skutečnosti že je na RD.
Moc se omlouvám za zatěžování, ale sama si nevím rady, jak mu pomoci a současně cítím rozhořčení, že probíhají správní řízen bez informovanosti obviněného.
Velmi děkuji za Váš čas a odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že vše potřebné by Vám mělo být doručeno spolu s exekučním příkazem, a to i vyrozumění o povinnému o zahájení exekuce, kde bude vyčíslena celková dlužná částka i s náklady exekuce. Lhůta pro splnění této povinnosti není 15 dní, ale 30 dní, pokud v této lhůtě povinný vše dobrovolně uhradí platí exekutorovi onu sníženou odměnu. Ano, máte pravdu v tom ohledu, že exekutor vždy jako první povinnému zasílá vyrozumění o zahájení exekuce, kde současně vyčíslí i celkovou dlužnou částku. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla je právě ono zablokování účtu povinného, kdy se toto povinný dozví až k zablokování účtu dojde, a to proto, aby ze svých účtů nevyvedl peníze a na exekutora nezbyl (y) jen prázdný (é) účet (účty). Nicméně mám za to, že Vašemu příteli by měl být, a to ještě před zahájením exekuce doručen exekuční titul, tedy rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána. Po doručení vyrozumění o zahájení exekuce máte prodlouženou lhůtu na procesní obranu v exekuci, tedy možnost podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu, popřípadě i podat návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Vyjde-li následně najevo, že exekuce na Vašeho přítele byla vedena neoprávněně, bude exekutor následně povinen co nejdříve peníze, které si strhl z účtu Vašeho přítele vrátit Vašemu příteli zpět. Chápu, že je tato situace pro Vás velice nepříjemná, ale o možnost obrany nepřijdete.