Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.825

Nárok na odpuštění úroků z dluhu u soukromého subjektu - je možné žalovat soudně?

Odesláno: 
Otevřeno 1863 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
04/1995 nebyl uhrazen můj závazek k firmě XY - akciové společnosti.
2010 přišlo soudní rozhodnutí o exekuci na plat. Návrh podala s plnou mocí JuDr. XY, která firmu a. s. zastupovala. Peníze z mého platu exekučně putují srážkami na účet její firmy s. r. o. Ověřeno v bance osobně.

1. může za akciovou společnost převzít závazek firma oné právní zástupkyně s. r. o. a nechat si posílat mé peníze na účet její firmy již 5 let.
Po zaplacení celého dluhu i s příslušenstvím nyní splácím vysoké 16% úroky stanovené v rozhodnutí
a 5 let žádám onu právní zástupkyni o odpuštění úroků, ale vždy zamítnuto.
2. je nějaká jiná možnost jak zastavit splácení úroků - třebas soudní cestou. Děkuji za případnou odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud návrh podala advokátka jako zmocněnec svého klienta, tedy na základě plné moci, tak postupovala správně. Advokáti často podávají návrhy za klienta, a to právě na základě plné moci. Ohledně toho, že srážky ze mzdy či platu putují na účet společnosti právní zástupkyně již není zcela obvyklé, nicméně je otázkou jaké jsou vztahy mezi onou a. s. a s. r. o. Zda například ona společnost s. r. o. nevykonává pro a. s. nějakou činnosti např. na základě smlouvy. To se však s největší pravděpodobností nedozvíme. Další možností je podívat se také na výpisy z obchodního rejstříku obou společností, z něho by rovněž mohlo vyplývat jaký je vztah mezi oběma společnostmi. K prvnímu dotazu tedy uvádím, že je možná, aby závazek za a. s. převzala s. r. o. , a to např. na základě smlouvy o postoupení pohledávky.
K druhému dotazu uvádím, že je možné, se s věřitelem dohodnout na odpuštění úroků nebo alespoň části úroků, ale zde skutečně záleží na vůli věřitele, tedy oprávněného. Mám za to, že šance na to, že Vám budou úroky odpuštěny či sníženy soudní cestou je velmi malá.