Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.529

Ukončení oddlužení konkursem, konkurzem a hrozba exekuce při nesplácení insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 1705 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel má oddlužení, ale měl pokles výdělku a nemůže zaplatit celkovou částku a spadá do konkursu. Aby mohl platit i konkurs, neplatí si VZP ani OSSZ (je živnostník). Hrozí zde i zánik konkurzu. Bojím se o své věci v jeho bytě a i o věci v bytě mém. Může znova následovat exekuce na věci? Pomůže sepsaný majetek o zapůjčení věcí, proti exekutorovi?
Děkuji velice
 
Zdravím Vás, bohužel Vaše obavy ohledně hrozící exekuce z důvodu nedoplatků na zdravotním a sociálním pojištění jsou důvodné. K ochraně majetku je nutné mít doklady o jeho koupi znějící na Vaše jméno, tedy faktury, dodací listy, záruční listy, dále též kupní smlouvu, darovací smlouvu, nájemní smlouvu či smlouvu o spotřebitelském úvěru, smlouvu o výpůjčce, . Dále by bylo např. nutné exekutorovi prokázat, že užíváte majetek třetí osoby, např. pronajímatele, půjčitele. Exekutor by neměl zabavovat Váš majetek, protože povinným je Váš přítel a nikoli Vy. Pokud by se stalo a byl by zabaven majetek třetí osoby (tedy osoby odlišné od Vašeho přítele coby povinného) bude nutné podat, a to do 30 dní ode dne, kdy se majitel věcí o jejich zabavení dozvěděl, návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh se podává exekutorskému úřadu, který tyto věci sepsal (zabavil), k tomuto návrhu je však nutné doložit, že zabavené věcí nepatří povinnému, ale osobě, která tento návrh podala.
Na konkurz a oddlužení se zeptejte kolegy, který se zde zabývá problematikou insolvence, mám za to, že by se pokles příjmů dal řešit, např. snížením splátek, ale bude lepší, když se na to zeptáte přímo kolegy, který zde má insolvence na starosti.