Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.551

Exekuce na zadluženého nájemce bytu a převod nájmu na syna, dceru - hrozí exekuce na nového nájemce nájemního bytu?

Odesláno: 
Otevřeno 1251 x
1 odpověď
 
Zdravím,
nedávno mi zde bylo odepsáno na dotaz co se týče exekuce bytu na mamku. Řešila jsem, zda je dobré byt přepsat na mě - ale bylo to pochopeno jako byt ve vlastnictví.
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/2207-majitel-bytu-s-dluhem-v-byte-nebydli-hrozi-exekuce-na-osoby-byt-uzivajici.html

Tento byt máme pouze pronajatý, nájemné platí mamka. Takže kdyby si mamka přepsala tr. bydliště např. na úřad, najmutý byt - který je na její méno by jsme ve smlouvě přepsali na moje jméno (nebo pouze ona by odstoupila od smlouvy a byt bych si pronajímala čistě já - novou smlouvou), může exekutor stále do tohoto bytu? Bohužel, doklady od majetku, který je v bytě - pračka, notebook, televize atd. již bohužel nemám, a hlavně většinu nábytku jsem dostala od známých, abych zde mohla sama bydlet a zbytečně neutrácet, tudíž doklady už vůbec nemám. Všechen majetek v bytě už je prakticky můj, mamka mi ho přenechala. Svoje věci má u přítele, kde již několik let bydlí, nemá zde tr. bydliště. Můžete mi prosím poradit, jak tuto situaci vyřešit?
Moc Vám děkuji!
 
Zdravím Vás, ano, to je klíčová informace, kterou jste neuvedla. Pochopitelně to podstatně mění celou situaci a odpověď musím zcela přepracovat:

nájemní smlouvu můžete pochopitelně s pronajímatelem uzavřít pouze Vy, kde Vy sama bude jediným nájemcem. Vaše maminka by pronajímateli oznámila, že pronajatý byt opouští, nicméně, že v nájmu zůstáváte Vy jako dcera, proto by se uzavřela nová nájemní smlouva pouze mezi Vámi a pronajímatelem. Exekutorský vykonavatel i přesto může do bytu vstoupit, Vy byste mu mohla říci, kde se Vaše maminka zdržuje, on by si to zapsal a mohl by odejít a v tomto bytě již nic nezabavovat. Nicméně je otázkou, zda by to udělal. Podle mě by si tento byt i prošel a od Vás by nejspíš požadoval doklady o tom, že zařízení bytu, tedy nábytek a jiné věci v bytě jsou Vaše. Proto je velká škoda, že od těchto věcí nemáte doklady. Případně se můžete zkusit dohodnout se známými, kteří Vám jednotlivé věci darovali, zda by o této skutečnosti byli ochotni sepsat čestné prohlášení nebo i darovací smlouvu. V čestném prohlášení by uvedli, že Vám určitou věc, kterou musí dobře popsat darovali na základě ústně uzavřené darovací smlouvy např. v roce 2012. Toto by bylo dobré opatřit úředně ověřeným podpisem. Jedno vyhotovení byste měla následně k dispozici Vy a druhé, ten kdo Vám tyto věci takto daroval.