Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.958

Majitel bytu s dluhem v bytě nebydlí - hrozí exekuce na osoby byt užívající?

Odesláno: 
Otevřeno 1766 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje mamka má bohužel díky tátovým dluhům exekuci a ve starém bytě, kde máme trvalé bydliště se nacházely papíry od exekutora. Bohužel, v tom bytě mamka již 5 let (2010-2015) nebydlí. Já nastupuji na VŠ a nyní řeším stěhování zpět.
V tom bytě budu bydlet už jen já nerada bych, aby po přestěhování a nastěhování veškerého majetku přišel exekutor a sebral mi je. Je tedy vůbec možné sebrat věci, které jsou moje a mamce nepatří? Např. televize, notebook, pračka, lednička, skříně. A jak dokázat, že moje skutečně jsou? Nebo si myslíte, že bude lepší mamce změnit trvalé bydliště a byt přepsat na moje jméno?
Pokud si mamka bydliště změní, tak už v bytě nic sebrat nemohou, ne? Plnoletá jsem, takže na mě exekutor nemůže, nebo ano?
Moc Vám děkuji za odpověď.
Š.
 
Zdravím Vás, pokud řešíte exekuci bytu, je dobré nejprve na katastru nemovitostí zjistit, zda tento byt není zatížen exekutorským zástavním právem. Pokud by tomu tak bylo, tak by to znamenalo, že exekutor by mohl tento byt vydražit v dražbě a z výtěžku jeho prodeje by byla uhrazena pohledávka vymáhaná exekucí a zbytek peněz by byl vyplacen mamince. Proto bych jako první věc zjistila jak je to s bytem. Výpis z katastru nemovitostí Vám udělají na poště v rámci služby czech-point. Pokud by tento byt byl skutečně zatížen exekutorským zástavním právem, doporučuji kontaktovat příslušného exekutora a zjistit celkovou výši dlužné částky, včetně odměny exekutora.
Poté můžete uvažovat co dál. Pokud jde o majetek, tak exekutor v tomto případě může zabavovat jen majetek Vaší maminky a nikoli Váš majetek. To, že věci jsou Vaše doložíte například fakturami, dodacími listy, záručními listy, smlouvami - kupní darovací, o spotřebitelském úvěru, a případně též i čestným prohlášením s Vaším úředně ověřeným podpisem, kde uvedete, které z věci v bytě jsou Vaše, a které maminky. Vždy je však lepší mít výše uvedené doklady k čestnému prohlášení. Pokud je byt zatížen exekucí, tak jej Vaše maminka nemůže přepsat na nikoho jiného. Změna trvalého bydliště by v tomto případě též mnoho nevyřešila, protože exekutorští vykonavatelé by mohli jít i do tohoto bytu, a to zvláště, pokud by adresa trvalého pobytu bylo sídlo obecního úřadu, tzv. ohlašovna. Exekutoři totiž mají přístup do centrální evidence obyvatel. Dále je též možné zkusit se s exekutorem dohodnout i na splátkovém kalendáři. Splátky je však třeba vždy navrhnout přiměřeně k možnostem povinného. V opačném případě by exekutor přikročil k exekuci.