Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.262

Zabavení zálohy na insolvenci exekutorem - jak získat peníze zpět, pomůže soud?

Odesláno: 
Otevřeno 1597 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zrušila jsem insolvenci a soudkyně říkala, že mi bude vrácena záloha zpět. Mezitím, než mi ji vrátili, ji exekutor zabavil a prý nemám nárok na vrácení této částky.
Může toto exekutor udělat? Peníze jsem si na insolvenci půjčila od známé, kde jsme měli sepsanou smlouvu o půjčce a ona je chce zpět. Mám se soudit a jakou mám šanci?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, exekutor, který poté co bylo pravomocně rozhodnuto o zastavení insolvenčního řízení a vrácení zálohy na insolvenci dlužníkovi, může pochopitelně vydat exekuční příkaz na přikázání této pohledávky povinného, tj. zálohy na insolvenci, a to tak, že tato záloha bude poté co bude tento exekuční příkaz soudu doručen vyplacena exekutorovi namísto dlužníkovi. Tímto se sníží dlužná částka v exekuci. Bohužel to má pro Vás negativní následek v tom, že budete muset známé tyto peníze splatit. Ale jak jsem říkala po právní moci rozhodnutí o zastavení insolvence nebo o ukončení insolvenčního řízení toto exekutor učinit může a šance na úspěch v soudním sporu by byla dle mého názoru spíše mizivá, proto bych se nesoudila, a to i proto, že se Vám o tuto částku rovnou záloze snížil dluh na exekuci, takže se ze strany exekutora nejedná o bezdůvodné obohacení neboli neoprávněný majetkový prospěch, ale o legální způsob vymáhání pohledávky.