Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.248

Co vše může exekutor zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1601 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
exekutor už u nás jednou byl a můžeme být rádi, že byl "hodný". Teď se chystáme na druhou návštěvu. Čekáme na sepsání návrhu insolvenci právníkem, ale raději počítáme s nejhorším, že do té doby ještě dorazí exekutor.
Při minulé návštěvě si odvezl moji televizi (já nejsem dlužníkem, jsem pouze družka dlužníka), při odchodu s ní narazili na schody. Co mám dělat a případě, že vyhoví žádosti o vyškrtnutí a bude opravdu nefungční?
Co mohou vše zabavit, například ženské oblečení ne? Nebo fén, žehličku na vlasy? Přijde mi logické, že tohle není dlužníka (muže).
Přítel zde nemá trvalý pobyt, a nejsem si jistá, že proběhlo nějaké šetření, přítel dluží již několik let a dluhy splácí, sice pomalu, ale splácí a nikdy se tu neobjevili. Je možné, že nás někdo udal? Protože sousedů se nikdo neptal.
Obýváme vrchní patro rodinného domu s matkou dlužníka, a četla jsem na internetu, že je možnost sepsat nějakou smlouvu, že obýváme pouze vrchní patro a notářsky ji ověřit. Samozřejmě jí také platíme polovinu nákladů. Je to možné? Veškerý majetek ve vrchním patře je můj a mám faktury, ale přítelova matka jich moc nemá a proto se bojím, že spíše zabaví věcí jí. Není nějaké východisko?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, určitě sepište čestné prohlášení, které patro spolu s přítelem obýváte a jakou část domu obývá jeho matka. V tomto čestném prohlášení vyloženě vyjmenujte komu co v domě patří a podpisy na tomto čestném prohlášení úředně ověřte. Věci, které exekutor nemůže zabavit nebo by neměl zabavit jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Exekutor by neměl zabavovat obvyklé vybavení domácnosti, tzn. , pokud jsou elektrospotřebiče v průměrné pořizovací ceně, zabaveny by být neměly, rovněž by neměly být zabaveny oděvy, šperky a snubní prsten, dále doporučuji nahlédnout do ust. § 321 a 322 občanského soudního řádu. Je dobře, že od majetku máte doklady, kterými doložíte vlastnické právo, kdyby tyto věci byly zabaveny, bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), a to do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení věcí dozvěděla.
Pokud se jedná o šetření v místě Vašeho bydliště, tak je pravděpodobné, že se exekutor od někoho dozvěděl, že Váš přítel s Vámi žije v místě Vašeho bydliště, proto přišli za Vámi.
K televizi uvádím, že pokud by byla ze soupisu vyškrtnuta a byla by poškozena, tak máte právo na náhradu škody, po exekutorském úřadu, jehož zaměstnance televizor poškodili. Jen bude nutné prokázat, že televizor byl předtím zcela funkční a že k poškození došlo při převážení televizoru v důsledku nárazu do schodů s televizorem při jeho přenášení, což budete muset dokázat. Připravte se i na to, že by toto zaměstnanci exekutora mohli i popřít.